Co je to?
Definice odborného termínu, slova HDP. Co znamená pojem HDP z kategorie Ekonomie?

Co je HDP?

Co znamená pojem, definice termínu HDP?

Když se rozloží kratka HDP, dostaneme slovní spojení hrubý domácí produkt. Tento ekonomický pojem vyjadřuje celkovou finanční hodnotu statků a služeb, která vznikla na území zkoumaného státu ve stanoveném období. Často se tento ukazatel používá pro určování kvality ekonomiky území. HDP lze vypočítat hned několika způsoby. Existuje výrobková, výdajová a důchodová metoda.


Co je to HDP? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova HDP. Co znamená pojem HDP z kategorie Ekonomie?

Texty mohou obsahovat chyby nebo překlepy, za které se předem omlouváme. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na sociálních sítích jako je Facebook a Twitter.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Pojem HDP patří do sekce ekonomie

Klíčová slova: slovník, wiki, slovo, přesný význam, názvosloví, synonymum, vysvětlení, popis, pojem, co znamená, lexikon, význam, co to je, terminus technicus, přesný výraz, odborné názvosloví, termín, ekonomie


Pojem HDP je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem HDP? Výraz, definice slova z Wikipedie

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Hrubý domácí produkt (HDP, v mezinárodních pramenech GDP z anglického Gross Domestic Product) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území. Tento ukazatel se používá v makroekonomii pro určování výkonnosti ekonomiky států. Časovým obdobím bývá obvykle rok. V mezinárodních srovnáních se také používá HDP na obyvatele (HDP na hlavu).
Produkt je toková veličina (udává se v penězích za určité časové období). Na rozdíl od bohatství, které představuje stav, představuje produkt přírůstek bohatství. Z analýz vyplývá příčinná souvislost HDP se spotřebou energie (HDP je tedy téměř vyjádřením míry spotřeby bez ohledu na kvalitu produktu).

Odkazy na jiné weby

Vyhledat výraz HDP ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít slovo HDP ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat pojem HDP ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem HDP ve Wikimedia Commons

Hledat frázi HDP ve Wikizdrojích

Vyhledat výraz HDP ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo HDP například ve ruském vyhledávači Yandex, v Lingea slovnících, v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Google obrázcích nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku jaký je význam slova HDP? resp. jaký je význam slova HDP? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu HDP, odpověď na dotaz co je to HDP?. Víte např. kdo to je Tomáš Halík? Znáte a víte kdo je Hejtman? Pochopte prosím, že nemáme prostředky na častou aktualizaci všech textů. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Proto případně zapátrejte po pojmu HDP i v jiných kategoriích (než ekonomie). U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, růst komodit, hDP, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na zajímavosti, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, významy slov, definice odborných pojmů, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená zkratka HPP, JOP nebo EIA? Odpověď můžete získat zde.