Co je to?
Odborný výraz, definice slova Romantismus. Co znamená pojem Romantismus z kategorie Kultura?

Co je Romantismus?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Romantismus

Romantismus je název uměleckého směru a současně i životního postoje. Je nástupcem racionalismu a osvícenství, datuje se na začátek 19. století. Jeho vznik je ohraničen dvěma revolucemi, francouzskou a rokem 1848 v Evropě. Jsou pro něj typické nové umělecké hodnoty, přístupy, ideály a metody. Základem je citový život, hlavní hrdina stejně jako umělec je výjimečný a ocitá se ve výjimečných situacích. Je samotář, často nešťastně zamilovaný, miluje přírodu a procházky, pohybuje se na neobvyklých místech nebo ve snových krajinách a ve světě fantazie. Společností není uznáván a on sám se nechce přizpůsobit. Obdivuje minulost, mystiku, exotiku a často se míjí s realitou.
Romantismus ovlivnil literaturu, hudbu, výtvarné umění i další kulturní oblasti jako je architektura nebo móda. Umělci se snažili využít všechny dostupné prostředky k tomu, aby vyjádřili ideály a přístupy typické pro romantismus. Literatura je melancholického rázu, hrdinové bojují proti společnosti. Malířství se zaměřuje na snové nebo majestátní krajiny, hudba používá snové obrazy či lidové motivy.

Co je to Romantismus? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Romantismus. Co znamená pojem Romantismus z kategorie Kultura?

Při tvorbě obsahu (textů a obrázků) bylo postupováno s maximální péčí, ale přesto nelze zcela vyloučit možnost výskytu chyb. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Romantismus s vašimi známými a kamarády na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Pojem Romantismus se nachází v sekci kultura

Klíčová slova: definice pojmu, co to je, Romantismus, definice, kultura, odborný výraz, přesný výraz, co znamená, vysvětlení, terminus technicus, informace, odborné názvosloví, kultura, terminologie, formulace, význam slova, slovo, slovník


Pojem Romantismus je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Romantismus? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Romantismus je umělecký a filozofický směr a životní postoj euroamerické kultury konce 18. století a začátku 19. století. Vznikl přibližně na přelomu 18. a 19. století a hlavní rozvoj zažíval od první třetiny 19. století do poloviny 19. století. Základními kameny romantismu jsou cit, individualita (a individuální prožitek) a duše (zejména trýzněná duše). Romantismus vznikl jako reakce na monopol rozumu ve filozofii osvícenství, strohost antikou inspirovaného klasicismu. Výchozí podněty hledal v minulosti (hlavně ve středověku) a v exotických zemích.

Pro další informace o termínu Romantismus zkuste tyto odkazy

Najít slovo Romantismus ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít výraz Romantismus ve Wikizdrojích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Romantismus ve Wikimedia Commons

Zkusit najít heslo Romantismus ve vyhledávači Yandex

Najít heslo Romantismus ve vyhledávači Yahoo

Najít heslo Romantismus ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Romantismus například v Microsoft Bing, v Lingea slovnících, ve Wikislovníku, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Google překladači.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku jaký je význam slova Romantismus? resp. jaká je definice slova Romantismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Romantismus, odpověď na dotaz co je to Romantismus?. Víte např. kdo to je Marcel Proust? Znáte a víte kdo je Izabela Niepřejová? Litujem, že není v našich silách provádět pravidelně aktualizace všech textů. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je kultura. K vybraným textům jsme doplnili citaci z projektu Wikipedia.cz včetně odkazu na konkrétní podstránku na Wikipedii, kde se dozvíte víc. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, žena na plátně, romantismus, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na významy slov, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, zajímavosti, slovníková hesla, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Víte co znamená zkratka AYOR, JFGI nebo WIYF? Tyto a další zkratky naleznete na našem spřáteleném webu.