Co je to?
Definice výrazu, termínu Poptávka. Co znamená odborný pojem Poptávka z kategorie Ekonomie?

Co je Poptávka?

Co znamená pojem, definice termínu Poptávka?

Poptávka je ekonomický pojem používaný pro označení takového množství zboží, které je ochoten kupující zakoupit za jistou cenu. Poptávka stejně jako nabídka může být tří druhů. Individuální poptávka se týká jednoho kupujícího, který se zajímá o určitý výrobek nebo službu. Tržní nebo dílčí poptávka se týká všech kupujících z určité oblasti po výrobku nebo službě. Celková neboli souhrnná poptávka se týká všech kupujících v určité oblasti po všech druzích výrobků nebo služeb. Platí zde zákon klesající poptávky, což znamená, že se zvyšující se cenou zboží klesá poptávka.
I v poptávce mohou nastat změny, kdy změna ceny vyvolává změnu zboží, o které je zájem. Mohou se změnit i další podmínky, jako třeba když zboží vyjde z módy a podobně. Poptávka může být ovlivněna také změnou ceny při náhradě zboží subtituty nebo přidáním komplementů, případně osobním upřednostněním některého zboží před zbožím jiným.


Co je to Poptávka? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Poptávka. Co znamená odborný pojem Poptávka z kategorie Ekonomie?

Omlouváme se za případné neaktuální údaje a pravopisné chyby na webových stránkách. Snažíme se neustále zlepšovat obsah a kvalitu stránek, a vaše zpětná vazba je pro mě velmi důležitá. Děkujeme za pochopení.Text byl sepsán pro server Superia.cz

Sdílejte tuto stránku se slovem Poptávka se známými na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Heslo Poptávka je v kategorii ekonomie

Klíčová slova: co znamená, odborné názvosloví, informace, pojem, názvosloví, význam pojmu, ekonomie, vysvětlení, definice pojmu, definice, termín, formulace, wiki, terminus technicus, lexikon, heslo, význam, terminologie


Pojem Poptávka je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Wikipedie píše o slovu Poptávka?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Poptávka (značí se D, z anglického demand) je fenomén, který vyjadřuje závislost mezi množstvím zboží, které je kupující ochoten koupit, a cenou, jakou je ochoten za zboží zaplatit v určitý čas na určitém místě. Graficky ho značí křivka.
V rámci ekonomické teorie je důležité od sebe oddělit potenciální (latentní) poptávku a poptávku efektivní (koupěschopnou):
♦ Potenciální poptávka představuje přání lidí ohledně poptávaného množství při různých cenách, avšak tato přání nemusí být vždy naplněna kvůli nedostatečnému množství peněz.
♦ Efektivní poptávku tvoří přání podepřená příslušným množstvím peněz. Zpravidla tu reálně dochází ke koupi zamýšleného množství statků. Proto ekonomové berou v úvahu jen efektivní poptávku, při níž jsou lidé limitováni rozpočtovým omezením, jako obecně známou „poptávku“, která vykazuje projevy chování zákazníků na trhu.

Další zdroje informací o slovu Poptávka

Vyhledat slovo Poptávka ve Wikislovníku

Najít výraz Poptávka na Google obrázcích

Zkusit najít Poptávka ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít slovo Poptávka ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat videa s názvem Poptávka na Youtube

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Poptávka ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Poptávka například ve fulltextu Google.cz, v projektu slovnik.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v Google překladači.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů

Tyto stránky vám umožnili zjistit jaký je přesný význam slova Poptávka? resp. co znamená Poptávka? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Poptávka, odpověď na dotaz co je to Poptávka?. Víte např. kdo to je Johnny Cash? Znáte a víte kdo je Jana Dítětová? Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Proto případně zapátrejte po pojmu Poptávka i v jiných kategoriích (než ekonomie). U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, vážení návštěvníci, děkujeme za návštěvu webových stránek shromažďujících známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, zajímavosti, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Víte co znamená zkratka AYOR, JFGI nebo WIYF? Tyto a další zkratky naleznete na našem spřáteleném webu.