Co je to?
Definice výrazu, termínu Oligopol. Co znamená odborný pojem Oligopol z kategorie Ekonomie?

Co je Oligopol?

Co znamená heslo, definice termínu, pojmu Oligopol?

Oligopol je pojmenování z ekonomické oblasti, které označuje takový trh, na kterém je pouze menší počet prodejců. V jeho vzniku dochází tam, kde kvůli různým překážkám nevstupují na trh nové firmy. Ty firmy, které jsou součástí oligopolu, mohou ovlivňovat a řídit vývoj trhu v určité oblasti. Vznikají mezi nimi dohody o cenách, které jsou většinou tajné a označují se jako kartelové dohody.
Účastníci oligopolu mají společnou cenovou politiku a mohou celou oblast směřovat podle toho, jaké výhody jim to přinese. Oligopoly se označují také jako nekalá soutěž. Vznikají proto, že majiteli důležitých vstupů je pouze několik málo firem, protože vláda udělila právo výroby pouze tomuto malému počtu, nebo kvůli obavám z poklesu výnosů v případě rozšíření počtu výrobců.


Co je to Oligopol? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Oligopol. Co znamená odborný pojem Oligopol z kategorie Ekonomie?

Veškeré texty jsou bez záruky. Text vytvořen pro server Superia.cz

Sdílejte tuto stránku se slovem Oligopol se známými na Pinterestu, Redditu, Twitteru anebo na Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Výraz Oligopol je v kategorii ekonomie

Klíčová slova: význam pojmu, lexikon, odborné názvosloví, slovo, wiki, význam slova, vysvětlení, ekonomie, terminus technicus, odborný výraz, slovník, co to je, termín, co znamená, informace, heslo, názvosloví, co je to Oligopol?


Pojem Oligopol je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Oligopol? Definice výrazu, slova, termínu z Wikipedie

Dále uvedený text byl převzat ze svobodné otevřené online encyklopedie Wikipedia. Více zde. Dostupné pod licencí CC-BY-SA.

Oligopol je taková struktura trhu na straně nabídky, kdy v oboru existuje jen velmi málo výrobních firem, respektive těchto pár subjektů dohromady zabírá většinový podíl nabídky. V takovéto situaci může explicitně docházet k utajeným jednáním (koluzím) na společné cenové politice a udávání směru vývoje celého odvětví. Pokud nedochází implicitně k jednáním (tacitní koluze), tak se přesto může také jednat o oligopol. V současnosti jde především o výrobu letadel, mikroprocesorů apod.

Pro více informací o heslu Oligopol zkuste navštívit tyto odkazy

Najít pojem Oligopol ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Oligopol ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít frázi Oligopol ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Oligopol ve Wikimedia Commons

Zkusit najít slovo Oligopol ve Wikislovníku

Najít výraz Oligopol na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Oligopol například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v projektu slovnik.cz, v evropském vyhledávači Qwant, ve videích na Youtube nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Podívejte se také na tyto odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Na stránce jste se mohli dozvědět: jaká je definice termínu Oligopol? resp. co je to Oligopol? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Oligopol, odpověď na dotaz co je to Oligopol?. Víte např. kdo to je Desperát? Znáte a víte kdo je Paraplegik? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. podle různých oborů. Vyzkoušejte proto i příslušná synonyma a homonyma v jiných sekcích než ekonomie. U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, významy slov, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Máte rádi přírodu a zvířata? Pokud je vaše odpověď ano, určitě si vyberete nějakou pěknou tapetu na plochu vašeho počítače z naší partnerské webové stránky.