Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Oligopol. Co znamená pojem Oligopol z kategorie Ekonomie?

Co je Oligopol?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Oligopol

Oligopol je pojmenování z ekonomické oblasti, které označuje takový trh, na kterém je pouze menší počet prodejců. V jeho vzniku dochází tam, kde kvůli různým překážkám nevstupují na trh nové firmy. Ty firmy, které jsou součástí oligopolu, mohou ovlivňovat a řídit vývoj trhu v určité oblasti. Vznikají mezi nimi dohody o cenách, které jsou většinou tajné a označují se jako kartelové dohody.
Účastníci oligopolu mají společnou cenovou politiku a mohou celou oblast směřovat podle toho, jaké výhody jim to přinese. Oligopoly se označují také jako nekalá soutěž. Vznikají proto, že majiteli důležitých vstupů je pouze několik málo firem, protože vláda udělila právo výroby pouze tomuto malému počtu, nebo kvůli obavám z poklesu výnosů v případě rozšíření počtu výrobců.


Co je to Oligopol? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Oligopol. Co znamená pojem Oligopol z kategorie Ekonomie?

Přes veškerou snahu je možné, že v text bude obsahovat chyby. Předem se za ně omlouváme. Text napsán pro Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na různých sociálních sítích – Facebooku, Pinterestu, Redditu nebo Twitteru.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Termín Oligopol se nachází v kategorii ekonomie

Klíčová slova: vysvětlení, definice pojmu, co je to Oligopol?, terminus technicus, wiki, význam slova, slovo, synonymum, odborné názvosloví, popis, slovník, přesný význam, názvosloví, lexikon, termín, význam pojmu, co to je, heslo


Pojem Oligopol je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Oligopol? Definice slova, výraz, termín z Wikipedie

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Oligopol je taková struktura trhu na straně nabídky, kdy v oboru existuje jen velmi málo výrobních firem, respektive těchto pár subjektů dohromady zabírá většinový podíl nabídky. V takovéto situaci může explicitně docházet k utajeným jednáním (koluzím) na společné cenové politice a udávání směru vývoje celého odvětví. Pokud nedochází implicitně k jednáním (tacitní koluze), tak se přesto může také jednat o oligopol. V současnosti jde především o výrobu letadel, mikroprocesorů apod.

Odkazy na jiné weby a vyhledávače

Vyhledat výraz Oligopol ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Oligopol ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít slovo Oligopol ve vyhledávači Qwant

Hledat frázi Oligopol na Google.cz

Hledat videa s názvem Oligopol na Youtube

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Oligopol ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Oligopol například ve Wikizdrojích, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači Seznam.cz, ve Wikislovníku nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr z náhodných odborných pojmů, hesel, termínů

Nyní již víte co znamená Oligopol? resp. jaká je definice termínu Oligopol? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Oligopol, odpověď na dotaz co je to Oligopol?. Víte např. kdo to je Václav Pech? Znáte a víte kdo je Paraplegik? Informace uvedené zde mohou být zastaralé či neaktuální. Texty neaktualizujeme pravidelně. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste hledat odborný výraz Oligopol i v jiné sekci než je kategorie ekonomie. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, slovníková hesla, popisy termínů, významy slov, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Máte rádi přírodu a zvířata? Pokud je vaše odpověď ano, určitě si vyberete nějakou pěknou tapetu na plochu vašeho počítače z naší partnerské webové stránky.