Co je to?
Definice výrazu Varšavská smlouva. Co znamená odborný pojem Varšavská smlouva z kategorie Politika?

Co je Varšavská smlouva?

Co znamená pojem, slovo, definice termínu Varšavská smlouva?

Varšavská smlouva je zkrácený název pro Smlouvu o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, která byla podepsána ve Varšavě 14. 5. 1955. Vznikla jako reakce na to, že západní Německo vstoupilo do NATO. Zakládajícími státy byl Sovětský svaz, Polsko, NDR. Československo, Maďarsko, Bulharsko a Albánie, ta však byla vyloučena v roce 1961. Uzavřena byla na dvacet let a automaticky se prodlužovala na dalších deset let pro všechny státy, které ji nevypověděly rok před uplynutím. Podle obsahu měla smlouva zajistit vzájemnou pomoc tehdy, došlo-li by k útoku na některý ze členských států. V realitě však šlo o politický a mocenský nástroj Sovětského svazu, který zde měl vedoucí postavení, a byla tak umožněna legitimní přítomnost sovětských vojsk umístěných na území členů Varšavské smlouvy.
Smlouva byla prodloužena v roce 1985, ale skončila s rozpadem Sovětského svazu a NDR. V roce 1991 byly rozpuštěny vojenské struktury. Ukončení smlouvy nakonec navrhlo Československo, ostatní členové tento návrh přijali a zástupci vlád zbývajících států v témže roce v Praze ukončení smlouvy podepsali.


Co je to Varšavská smlouva? Význam slova, termín, Definice výrazu Varšavská smlouva. Co znamená odborný pojem Varšavská smlouva z kategorie Politika?

Přes veškerou snahu mohou texty obsahovat faktické i pravopisné chyby za což se předem omlouváme. Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku co je to Varšavská smlouva? s vašimi kamarády prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Termín Varšavská smlouva je v sekci politika

Klíčová slova: terminus technicus, co je to Varšavská smlouva?, popis, heslo, odborné názvosloví, synonymum, Varšavská smlouva, co to je, lexikon, přesný výraz, politika, názvosloví, význam pojmu, význam slova, pojem, terminologie, co znamená, slovo


Pojem Varšavská smlouva je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Hledejte v dalších zdrojích

Zkusit najít pojem Varšavská smlouva na Google.cz

Zkusit najít termín Varšavská smlouva ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Varšavská smlouva ve Wikimedia Commons

Zkusit najít termín Varšavská smlouva ve vyhledávači Qwant

Hledat slovo Varšavská smlouva ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít Varšavská smlouva ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Varšavská smlouva například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Lingea slovnících, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v projektu slovnik.cz.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Tyto stránky vám umožnili zjistit co znamená Varšavská smlouva? resp. co znamená Varšavská smlouva? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Varšavská smlouva, odpověď na dotaz co je to Varšavská smlouva?. Víte např. kdo to je James Oliver Curwood? Znáte a víte kdo je Michaela Petřeková? Pochopte prosím, že definice nemohou být pravidelně aktualizovány. Pojmy mohou mít různé významy podle toho o jaký obor se jedná. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je politika. Některé pojmy obsahují i krátkou citaci z české Wikipedie včetně internetového odkazu na podrobný popis. Takový typ textu je distribuován pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Právo lidu, varšavská smlouva, ilustrační obrázek

Vážení čtenáři, děkujeme vám za návštěvu projektu shromažďujícího zajímavosti, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, popisy termínů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Znáte zkratky POV, SJM nebo FTW? Tyto a dalších 1000 jiných zkratek naleznete zde.