Co je Foie gras?
Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Foie gras
Foie gras je pojem z oblasti vysoké gastronomie. Jedná se o slova francouzského původu, která znamenají husí játra. Obecně se tak nazývají všechny delikátní pokrmy, které se připravují ze ztučnělých jater vodní drůbeže. Většinou se jedná o husy nebo kachny. Tato surovina je velice drahá, ovšem v určitých zemích je příprava a konzumace zakázána, protože se s drůbeží zachází neeticky. Drůbež je dokrmována sondou, kterou se dopravuje kukuřice přímo do žaludku a má také velmi omezený pohyb. Foie gras byly pochoutkou již v období antiky, ale v kuchařkách se objevily až v 17. století ve Francii na stole francouzského krále Ludvíka IV. Odtud se pak recept dostal do celého světa.
Na játra pro foie gras se kladou velké nároky, husa nebo kachna musí být dospělá, žít ve volném výběhu a být krmena slanou a mastnou kukuřicí po dobu alespoň dvou týdnů. Tak se co nejvíce vykrmí a játra jsou pak patřičně tučná. Klasická játra mají kolem 5 % tuku, foie gras až 80 %. Husí játra musí vážit nejméně 400 g, kachní 300 g. Játra foie gras vynikají máslovou chutí. Jejich nejčastější úpravou je pečení na sucho nebo se přidají do teriny. Pak mají konzistenci hrubé paštiky. K nim se jako příloha dává opečená bageta a karamelizivaná jablka, fíky nebo cibulová marmeláda, aby byla doplněna ještě sladkokyselá chuť.
Na texty zde uvedené neposkytujeme žádnou záruku. Mohou obsahovat pravopisné i faktické chyby, za které se předem omlouváme. Text sestavily autoři (redaktoři a redaktorky) pro Superia.cz
Co označuje termín Foie gras? Definice termínu, výrazu z projektu Wikipedia
Dále uvedený text byl převzat ze svobodné otevřené online encyklopedie Wikipedia. Více zde. Dostupné pod licencí CC-BY-SA.
Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen. Jsou považována za delikatesu. V některých zemích je dokonce chráněn způsob výroby i konzumace jako národní kulturní památka. Zároveň však kvůli nešetrnému způsobu přípravy čelí intenzívní kritice ze strany ochránců zvířat. Husí játra se dají připravit jak v studených, tak teplých variacích, dají se péct, smažit, připravovat ve vodní lázni a lze z nich dělat paštiky.
Husí játra foie gras pocházejí především z Francie, ale také z Maďarska a to především z farem na jihovýchodě země v župách Bacs-Kiskun, Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar
Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu
Zkusit najít Foie gras ve vyhledávači Qwant
Najít slovo Foie gras ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí
Najít heslo Foie gras ve slovníku cizích slov od Seznam.cz
Zkusit najít frázi Foie gras ve fulltextu Seznam.cz
Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Foie gras ve Wikimedia Commons
Hledat heslo Foie gras na Google obrázcích
Dál můžete zkusit hledat slovo Foie gras například ve Wikislovníku, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve fulltextu Yahoo.com, ve Wikizdrojích nebo v Google překladači.
Výběr odborných pojmů, slov, termínů a výrazů
Nyní už nejspíš víte jaká je definice termínu Foie gras? resp. jaký je přesný význam slova Foie gras? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Foie gras, odpověď na dotaz co je to Foie gras?. Víte např. kdo to je Architekt? Znáte a víte kdo je Petr Kotvald? Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto termín Foie gras hledat i v jiných kategoriích (než jídlo). Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA.
Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.
Děkujeme za návštěvu internetového projektu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, významy slov, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.
V diskuzích jste se možná setkali s různými zkratkami. Mezi nejrozšířenější zkratky patří BTW a IMHO. Víte co znamenají? Pokud ne, dozvíte se to zde.