Co je to?
Definice odborného termínu, slova Civilizace. Co znamená pojem Civilizace z kategorie Kultura?

Co je Civilizace?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Civilizace

Civilizace, jinak též civilisace, je pojem pocházející z latiny. Civis znamená občan nebo měšťan, odvozeno od slova civilis. Slovo lze používat ve více souvislostech a významech, vždy se však vztahují k společenství lidí. Ten, kdo byl označen jako civilizovaný, měl žít v místě, kde byla uplatněna ústava a dodržovány právní normy, které si společnost stanovila. Původně bylo touto základní normou římské občanské právo. Náhled na civilizaci se průběhu času měnil. Původně takto byla označována doba, která ve vývoji lidstva následovala po stádiích divochů a barbarů. V počátcích civilizace vznikala města, šířilo se písmo, rozvíjela se ekonomika a rodilo se státní zřízení.
V současnosti se civilizace definuje jako stupeň vývoje společnosti, pro který je typická vysoká úroveň organizace, techniky i kultury. Někdy se za civilizaci považuje společnost, která je složitá a sociálně rozdělená na vrstvy. Je složena z více společenství, která žijí ve společné oblasti. Tato společnost je řízena vládou, má vlastní armádu, jsou vybírány daně a členové této civilizace musí dodržovat dané zákony. Někdy bývá slovo civilizace zaměňováno za slovo stát, často se používá také jako slovo kultura.

Co je to Civilizace? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Civilizace. Co znamená pojem Civilizace z kategorie Kultura?

Texty mohou obsahovat chyby nebo překlepy, za které se předem omlouváme. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Budeme rádi, pokud budete definici slova Civilizace sdílet s kolegy na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Výraz Civilizace patří do sekce kultura

Klíčová slova: terminus technicus, slovo, vysvětlení, co znamená, lexikon, odborné názvosloví, co to je, popis, synonymum, co je to Civilizace?, přesný výraz, terminologie, názvosloví, definice, význam slova, slovník, pojem, kultura


Pojem Civilizace je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co označuje termín Civilizace? Definice termínu, výrazu z projektu Wikipedia

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Civilizace (z latinského civis) je pojem označující vysokou úroveň duchovního a materiálního pokroku živočichů.
Z evolucionistického a marxistického hlediska se jedná o tu fázi vývoje lidstva, která následovala po období divošství a barbarství. Charakterizuje ji především vznik písma, měst, počátky státního zřízení, hutnictví a pokročilejší úroveň ekonomiky.
Termín civilizace má také stejný význam jako výraz kultura, i když někteří odborníci obsah těchto výrazů rozlišují. Civilizace je pro ně označení pro změny z hlediska vědeckého a technického, zatímco kultura se týká umění, náboženství a politiky. Další z definic popisuje civilizaci jako kvalitnější stupeň kultury, nahrazující předchozí, jednodušší fázi kulturního vývoje. Německý sociolog Norbert Elias v této souvislosti definuje historii jako civilizační proces směřující k větší racionalitě a sebekontrole.

Linky na další online zdroje

Zkusit najít pojem Civilizace na Google.cz

Hledat slovo Civilizace ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Civilizace ve Wikimedia Commons

Hledat videa s názvem Civilizace na Youtube

Zkusit najít pojem Civilizace na Google obrázcích

Zkusit najít heslo Civilizace ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Civilizace například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v projektu slovnik.cz, v metavyhledávači Info.com, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v Lingea slovnících.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku co znamená slovo Civilizace? resp. jaká je definice slova Civilizace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Civilizace, odpověď na dotaz co je to Civilizace?. Víte např. kdo to je Drahoušek? Znáte a víte kdo je Valerij Gerasimov? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Proto případně zapátrejte po pojmu Civilizace i v jiných kategoriích (než kultura). U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, muzeum, civilizace, ilustrační obrázek

Vážení čtenáři, musíme vám poděkovat za návštěvu internetového encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na zajímavosti, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, významy slov, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Osvěžte si plochu vaše počítače tím, že na ni umístíte nějakou pěknou tapetu. Vyberte si z mnoha kategorií o květin až po tapety aut.