Co je to?
Odborný výraz, definice slova Civilizace. Co znamená pojem Civilizace z kategorie Kultura?

Co je Civilizace?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Civilizace

Civilizace, jinak též civilisace, je pojem pocházející z latiny. Civis znamená občan nebo měšťan, odvozeno od slova civilis. Slovo lze používat ve více souvislostech a významech, vždy se však vztahují k společenství lidí. Ten, kdo byl označen jako civilizovaný, měl žít v místě, kde byla uplatněna ústava a dodržovány právní normy, které si společnost stanovila. Původně bylo touto základní normou římské občanské právo. Náhled na civilizaci se průběhu času měnil. Původně takto byla označována doba, která ve vývoji lidstva následovala po stádiích divochů a barbarů. V počátcích civilizace vznikala města, šířilo se písmo, rozvíjela se ekonomika a rodilo se státní zřízení.
V současnosti se civilizace definuje jako stupeň vývoje společnosti, pro který je typická vysoká úroveň organizace, techniky i kultury. Někdy se za civilizaci považuje společnost, která je složitá a sociálně rozdělená na vrstvy. Je složena z více společenství, která žijí ve společné oblasti. Tato společnost je řízena vládou, má vlastní armádu, jsou vybírány daně a členové této civilizace musí dodržovat dané zákony. Někdy bývá slovo civilizace zaměňováno za slovo stát, často se používá také jako slovo kultura.

Co je to Civilizace? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Civilizace. Co znamená pojem Civilizace z kategorie Kultura?

Provozovatel neručí za úplnost, pravdivost či aktuálnost informací na těchto webových stránkách. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Civilizace s vašimi známými a kamarády na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Heslo Civilizace se nachází v sekci kultura

Klíčová slova: popis, význam pojmu, co to je, vysvětlení, co je to Civilizace?, synonymum, slovo, odborné názvosloví, odborný výraz, lexikon, formulace, kultura, Civilizace, přesný výraz, terminus technicus, slovník, wiki, názvosloví


Pojem Civilizace je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

V online encyklopedii Wikipedia se o slovu Civilizace můžete dozvědět následující

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Civilizace (z latinského civis) je pojem označující vysokou úroveň duchovního a materiálního pokroku živočichů.
Z evolucionistického a marxistického hlediska se jedná o tu fázi vývoje lidstva, která následovala po období divošství a barbarství. Charakterizuje ji především vznik písma, měst, počátky státního zřízení, hutnictví a pokročilejší úroveň ekonomiky.
Termín civilizace má také stejný význam jako výraz kultura, i když někteří odborníci obsah těchto výrazů rozlišují. Civilizace je pro ně označení pro změny z hlediska vědeckého a technického, zatímco kultura se týká umění, náboženství a politiky. Další z definic popisuje civilizaci jako kvalitnější stupeň kultury, nahrazující předchozí, jednodušší fázi kulturního vývoje. Německý sociolog Norbert Elias v této souvislosti definuje historii jako civilizační proces směřující k větší racionalitě a sebekontrole.

Pro více informací o heslu Civilizace zkuste navštívit tyto odkazy

Zkusit najít heslo Civilizace ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Vyhledat heslo Civilizace ve vyhledávači Yahoo

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Civilizace ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat výraz Civilizace ve Wikizdrojích

Vyhledat termín Civilizace na Google obrázcích

Hledat videa s názvem Civilizace na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Civilizace například v Microsoft Bing, v Lingea slovnících, v evropském vyhledávači Qwant, v metavyhledávači Info.com nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodných výběr hesel, pojmů a odborných termínů

Právě nyní již víte jaký je přesný význam slova Civilizace? resp. co přesně znamená slovo Civilizace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Civilizace, odpověď na dotaz co je to Civilizace?. Víte např. kdo to je Vladimír Dvořák? Znáte a víte kdo je Valerij Gerasimov? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo Civilizace i jinde než v sekci než v kultura. Část textů obsahuje internetový odkaz i krátkou citaci z české verze projektu Wikipedia. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, zajímavosti, definice odborných pojmů, významy slov s názvem Co Je To?.

Osvěžte si plochu vaše počítače tím, že na ni umístíte nějakou pěknou tapetu. Vyberte si z mnoha kategorií o květin až po tapety aut.