Co je to?
Odborný výraz, definice slova Kapitál. Co znamená slovo Kapitál z kategorie Ekonomie?

Co je Kapitál?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Kapitál

Kapitál je označení pro vše, co je lidmi vynakládáno k tomu, aby vznikaly další hodnoty. Obecně a nejčastěji se pojem kapitál využívá k označení takových peněz, které napomohou přínosu dalších peněz. Kapitálem se většinou rozumí prostředky, které byly vytvořeny dříve, nebyly spotřebovány, ale využijí se v dalším procesu výroby tak, aby v budoucnosti bylo dosaženo nějakého zisku. Někdy se vyskytují pod názvem kapitálové statky. Významů označení kapitál je více, stejně jako podob kapitálu. Může se jednat o peníze, cenné papíry, výrobní prostředky, věcné statky, licence, patenty a jiné. Tyto prostředky svému majiteli přinášejí některou z forem zisku, jako jsou úroky, dividendy, podíly na zisku a další. Může se jednat i o různé druhy zásob, materiálu, výrobků, či zboží.
Kapitál se dělí podle různých hledisek. Často se využívá dělení kapitálu na různé druhy podle typu vlastnictví. Jde o kapitál vlastní, který pochází od vlastníků určité společnosti, nebo cizí, který pracuje s půjčenými zdroji. Podle způsobu získání se kapitál dělí na vnější, jehož zdroje se nacházejí mimo podnik, a vnitřní, který vznikl vlastní činností podniku. Podle doby použitelnosti jde o kapitál trvalý a kapitál dočasný. Ten může být krátkodobý nebo dlouhodobý. Kromě těchto druhů se ještě rozlišuje kapitál reálný a kapitál finanční.


Co je to Kapitál? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Kapitál. Co znamená slovo Kapitál z kategorie Ekonomie?

Snažili jsme se kontrolovat a ověřovat texty a informace. Přesto se mohlo stát, že je zde nepřesný údaj nebo chyba. Text vytvořen pro Superia.cz

Tento text (Kapitál) můžete sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Termín Kapitál patří do kategorie ekonomie

Klíčová slova: vysvětlení, význam slova, definice pojmu, wiki, formulace, terminus technicus, co znamená, přesný výraz, lexikon, ekonomie, heslo, přesný význam, ekonomie, termín, slovník, synonymum, pojem, terminologie


Pojem Kapitál je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Kapitál? Definice slova, výraz, termín z Wikipedie

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Kapitál jsou obecně člověkem dříve vytvořené prostředky, jež nejsou spotřebovány, ale použity jako vstup do další výroby s cílem dosažení zisku či vyšších výnosů v budoucnu.
Kapitál může nabývat různých podob a významů. Jsou jím věcné statky, výrobní prostředky, peníze a jejich formy (cenné papíry, např. akcie), někdy i patenty, licence, jež jsou uplatněny v ekonomice a přinášejí svému vlastníkovi zisk (ve formě úroků, podílu na zisku, dividend apod.)
Typickým příkladem tvorby kapitálu jsou zásoby, a to nejen materiál: kapitálem se může stát i spotřební zboží, výrobky. Ty jsou buď prodány, spotřebovány vlastníkem, anebo za úhradu poskytovány jiným osobám.
V logistice se vyskytuje pojem „logistické kapitálové prostředky“, téměř korespondující s výrazem „investice“. Odtud rentabilita kapitálu, jako odlišný pojem k nákladové rentabilitě.

Další informační zdroje

Hledat frázi Kapitál ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít heslo Kapitál ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít termín Kapitál na Google obrázcích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Kapitál ve Wikimedia Commons

Hledat termín Kapitál ve Wikizdrojích

Zkusit najít pojem Kapitál ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Kapitál například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Google překladači, v metavyhledávači Info.com, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr z náhodných odborných pojmů, hesel, termínů

Na stránce jste se mohli dozvědět: co znamená Kapitál? resp. co je to Kapitál? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Kapitál, odpověď na dotaz co je to Kapitál?. Víte např. kdo to je Metráček? Znáte a víte kdo je Oldřich Navrátil? Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste hledat odborný výraz Kapitál i v jiné sekci než je kategorie ekonomie. Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, zajímavosti, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, slovníková hesla, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Chcete se dozvědět kdo slaví svátek (jmeniny) na Slovensku, v Polsku, Německu nebo v České republice? Pak se podívejte na web obsahující kalendář svátků.