Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Dividenda. Co znamená pojem Dividenda z kategorie Ekonomie?

Co je Dividenda?

Co znamená pojem, slovo, definice termínu Dividenda?

Dividendy se vyplácí akcionářům podle rozhodnutí valné hromady společnosti. Týká se pouze akciových společností. Vyplácí se majitelům akcií a ve většině případů se vyjadřuje pevně danou sumou na jednu akcii. Výška dividendů je jednou z důležitých činitelů týkajících se kurzu akcií. Dividendy se dále daní.
Kladně se u firmy hodnotí, pokud má dopředu pevně nastavená pravidla na vyplácení dividend. Při stanovování výše dividend se uplatňuje více protichůdných vlivů jako kopírování ziskovosti firmy, nemožnost reinvestování vyplacených dividend či pokles dividend.


Co je to Dividenda? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Dividenda. Co znamená pojem Dividenda z kategorie Ekonomie?

Snažíme se, aby všechny informace byly správné, úplné a aktuální, ale někdy se může stát, že se objeví nějaká nepřesnost. Děkujeme za pochopení. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Zaujalo vás slovo, termín Dividenda? Potom se o definici podělte s kamarády prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Pojem Dividenda se nachází v kategorii ekonomie

Klíčová slova: definice, názvosloví, význam pojmu, definice pojmu, popis, slovník, Dividenda, význam slova, termín, terminologie, formulace, co znamená, odborný výraz, ekonomie, pojem, terminus technicus, heslo, lexikon


Pojem Dividenda je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Dividenda? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Dividenda je peněžité plnění akciových společností vyplácené akcionářům podle rozhodnutí valné hromady: Vyplácí se majitelům akcií podle rozhodného dne jejich držení. Vyjadřuje se zpravidla pevnou částkou na akcii. Ideální představa je, že výše dividendy závisí především na zisku akciové společnosti po zaplacení daní, ale dividendu může vyplácet i společnost momentálně bez zisku nebo naopak i zisková společnost nemusí vyplácet žádné dividendy.

Výše dividendy je jedním z činitelů, které ovlivňují kurz akcie. Proto se případné výkyvy ceny akcií bezprostředně po vyplacení dividendy mohou tlumit výplatou dividend po částech, například čtvrtletně po čtvrtinách.

Jiné doporučené zdroje informací

Vyhledat pojem Dividenda ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat termín Dividenda ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Najít slovo Dividenda na Google.cz

Hledat frázi Dividenda ve fulltextu Seznam.cz

Hledat pojem Dividenda ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat termín Dividenda ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Dividenda například ve videích na Youtube, v projektu slovnik.cz, v evropském vyhledávači Qwant, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodná hesla, významy slov, odborných termíny, výrazy a pojmy

Teď už znáte odpověď na otázku jaký je význam slova Dividenda? resp. co se skrývá pod slovem Dividenda? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Dividenda, odpověď na dotaz co je to Dividenda?. Víte např. kdo to je Ivana Trumpová? Znáte a víte kdo je Myšpulín? Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Proto případně zapátrejte i v jiných kategoriích (než ekonomie). Některé pojmy jsou obohaceny o citaci z Wikipedie. U nich uvádíme i konkrétní url projektu kde se dozvíte více. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, platební karta, dividenda, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu internetové encyklopedie, která shromažďuje definice odborných pojmů, slovníková hesla, významy slov, zajímavosti, popisy termínů, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

V diskuzích jste se možná setkali s různými zkratkami. Mezi nejrozšířenější zkratky patří BTW a IMHO. Víte co znamenají? Pokud ne, dozvíte se to zde.