Co je to?
Definice odborného termínu, slova Cech. Co znamená pojem Cech z kategorie Ekonomie?

Co je Cech?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Cech

Cech je označení pro sdružení řemeslníků nebo obchodníků, které vzniklo již ve středověku, od 13. století. Úkolem cechu bylo hájit zájmy a práva těch, kteří se stali jeho členy. Cech se staral o kvalitu výroby, stanovoval ceny, dohlížel na způsob výchovy učňů a kontroloval obsah a skládání mistrovských zkoušek. Jeho úloha byla i společenská, politická i náboženská.
K postupnému rušení cechů docházelo od 18. století, kdy se stávaly brzdou rozvoje a vytvoření konkurence.


Co je to Cech? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Cech. Co znamená pojem Cech z kategorie Ekonomie?

Omlouváme se, ale nezaručujeme úplnost a správnost zveřejněného obsahu. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na Pinterestu, Redditu, Twitteru anebo na Facebooku.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Pojem Cech patří do sekce ekonomie

Klíčová slova: přesný význam, přesný výraz, lexikon, slovník, význam pojmu, terminologie, význam, názvosloví, popis, termín, informace, pojem, definice, co znamená, co je to Cech?, formulace, ekonomie, synonymum


Pojem Cech je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Cech píše následující

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Cech je středověké a raně novověké řemeslnické nebo obchodnické sdružení, které hájilo práva a zájmy svých členů, dohlíželo na jakost a cenu výrobků, na výchovu učedníků a skládání mistrovských zkoušek. Plnil též úlohy zastupitelské, náboženské a společenské.
Cechy vznikaly ve středověkých městech hlavně během 13.-15. století, v menších městech ještě i v 16. a 17. století. Rušeny začaly být ve druhé polovině 18. století a především v 19. století, neboť bránily vytváření konkurenčního prostředí a technologickému rozvoji.

Hledejte pojem Cech v následujících vyhledávačích

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Cech ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat pojem Cech ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat termín Cech ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít heslo Cech ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat slovo Cech ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat videa s názvem Cech na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Cech například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v projektu slovnik.cz, ve Wikislovníku, v Google obrázcích nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr náhodných odborných termínů, pojmů a hesel

Z předchozího textu jste se dozvěděli jaký je význam slova Cech? resp. co znamená výraz Cech? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Cech, odpověď na dotaz co je to Cech?. Víte např. kdo to je Simona Postlerová? Znáte a víte kdo je Joan Jett? Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Zkuste najít odborný termín i v jiné sekci než v ekonomie. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, grafy banka, cech, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, významy slov, popisy termínů, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Máte-li chvilku času, podívejte se prosím na partnerskou stránku plnou obrázků vhodných na plochu počítače. Jsou zde stovky tapet v desítkách kategorií. Vybere si proto určitě každý.