Co je to?
Definice výrazu, termínu Zelený trikot. Co znamená odborný pojem Zelený trikot z kategorie Sport?

Co je Zelený trikot?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Zelený trikot?

Zelený trikot (ve francouzštině maillot vert) je dresem Tour de France s druhou největší prestiží po žlutém trikotu. Je určen vítězi bodovací sprinterské klasifikace. Zelený trikot získává závodník, který dosáhne nejvyššího počtu bodů získaných za top umístění v každé etapě z celkového počtu 21. Poprvé oblékl zelený trikot švýcarský závodník Fritz Schär. Rekordní počet získaných titulů má slovenský jezdec Peter Sagan.
Tento trikot byl poprvé využit v roce 1953, šlo o to, aby bylo možno odlišit celkového vedoucího závodníka ve žlutém trikotu. Závod sponzorovala společnost, která vyráběla sekačky na trávu, proto zelená barva. Bodovací systém vycházel původně z počtu penalizačních bodů, takže vítězem byl cyklista, který měl těchto bodů nejméně. V roce 1959 došlo ke změně a body získává patnáctka nejlepších cyklistů každé etapy. Body se udělují i podle typů etap, jejich obtížnosti a také za rychlostní prémie.


Co je to Zelený trikot? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Zelený trikot. Co znamená odborný pojem Zelený trikot z kategorie Sport?

Neručíme za správnost a úplnost informací na Webových stránkách uvedených. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Zaujala vás definice slova Zelený trikot? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na internetových společenských sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter či Facebooku, který je z nich nejznámější a nejpopulárnější.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Pojem Zelený trikot je v kategorii sport

Klíčová slova: lexikon, názvosloví, přesný výraz, informace, termín, co znamená, slovo, slovník, sport, význam pojmu, heslo, Zelený trikot, význam, význam slova, co to je, popis, vysvětlení, definice


Pojem Zelený trikot je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Zelený trikot píše následující

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Zelený trikot (maillot vert) je na Tour de France udělován za sprintérské body. Na konci každé etapy jsou tyto body uděleny jezdcům, kteří skončí první, druzí atd. Počet bodů závisí na typu etapy – mnoho bodů za rovinaté etapy, méně již za horské etapy a nejméně za časovky. V průběhu etapy je možné získat body i za nejrychlejší průjezd určitými kontrolními místy, tzv. rychlostními prémiemi, dříve bývaly v etapě obvykle dvě, dnes pouze jediná, změnil se i počet přidělovaných bodů. Nejvíce zelených trikotů (7) získal Peter Sagan.

Linky na další online zdroje

Hledat výraz Zelený trikot na Google.cz

Zkusit najít heslo Zelený trikot ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat frázi Zelený trikot ve Wikizdrojích

Najít slovo Zelený trikot ve fulltextu vyhledávače Info.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Zelený trikot ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít frázi Zelený trikot ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Zelený trikot například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v projektu slovnik.cz, ve videích na Youtube, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Google překladači.

Výběr náhodných odborných termínů, pojmů a hesel

Z předchozího textu jste se dozvěděli jaký je význam slova Zelený trikot? resp. co znamená výraz Zelený trikot? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Zelený trikot, odpověď na dotaz co je to Zelený trikot?. Víte např. kdo to je Amy Adams? Znáte a víte kdo je Alois Švehlík? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste najít odborný termín i v jiné sekci než v sport. U části pojmů naleznete citaci z projektu Wikipedia včetně internetové adresy kde naleznete kompletní popis. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie sport, basket míč, koš, zelený trikot, ilustrační obrázek

Vážení čtenáři, musíme vám poděkovat za návštěvu internetového encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, zajímavosti, slovníková hesla, známé i neznámé pojmy, významy slov s názvem Co Je To?.

Dokázali byste si vzpomenout jak vypadá vlajka Čadu nebo vlajka Etiopie? Zopakujte si vlajky všech zemí světa!