Co je to?
Odborný výraz, definice slova Železná opona. Co znamená slovo Železná opona z kategorie Politika?

Co je Železná opona?

Co znamená pojem, definice termínu Železná opona?

Železná opona je pojmenování z období studené války. Označovala se takto neprůchodná hranice, která oddělovala západní a východní blok. Byla vytvořena na západě Československa, Maďarska, NDR a SSSR a na jihu Bulharska a Albánie. Vznikla na konci druhé světové války a skončila společně se studenou válkou v roce 1991. Samotný název železná opona má svůj původ v divadelní sféře, kdy se takto označovala ohnivzdorná stěna, která oddělovala jeviště od hlediště. Někdy je tento pojem datován již do 20. let minulého století, kdy byl použit v souvislosti se sovětským vlivem, používal ho i Josef Goebbels a mnozí další státníci.
Oficiálně se název železná opona používal od projevu Winstona Churchilla v roce 1946. Železná opona neměla jednotnou podobu, většinou šlo o hraniční pásmo, do kterého byl povolen vstup pouze se speciální propustkou. Pásmo bylo vymezeno vysokými ploty s ostnatým drátem a bylo střeženo. Do plotů bylo také zaváděno vysoké napětí. Známá Berlínská zeď byla tvořena také betonovými bloky a panely. Většina železné opony padla v roce 1989.


Co je to Železná opona? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Železná opona. Co znamená slovo Železná opona z kategorie Politika?

Texty mohou obsahovat chyby, nepřesnosti nebo překlepy. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi sledujícími na sociálních sítích Twitter, Facebook, Pinterest a Reddit.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Výraz Železná opona patří do kategorie politika

Klíčová slova: vysvětlení, význam slova, formulace, Železná opona, definice, wiki, informace, terminologie, politika, terminus technicus, odborný výraz, odborné názvosloví, co znamená, politika, heslo, význam, slovník, synonymum


Pojem Železná opona je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Železná opona? Definice termínu, výrazu z projektu Wikipedia

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Železná opona je označení pro neprostupnou hranici mezi západním a východním blokem v době studené války. Nacházela se jednak na západní hranici SSSR, NDR, Československa, Maďarska jednak na jižní hranici Albánie, Bulharska. Existovala od konce druhé světové války v roce 1945 až do konce studené války v roce 1991.

Další zdroje informací o slovu Železná opona

Najít slovo Železná opona na Google obrázcích

Zkusit najít slovo Železná opona ve Wikizdrojích

Hledat videa s názvem Železná opona na Youtube

Hledat termín Železná opona ve vyhledávači Qwant

Vyhledat pojem Železná opona ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít slovo Železná opona na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Železná opona například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Google překladači, ve ruském vyhledávači Yandex, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů

Právě nyní již víte co znamená slovo Železná opona? resp. co přesně znamená slovo Železná opona? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Železná opona, odpověď na dotaz co je to Železná opona?. Víte např. kdo to je Vrátný? Znáte a víte kdo je Viliam Rozboril? Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Proto případně zapátrejte po pojmu Železná opona i v jiných kategoriích (než politika). Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Královna, Železná opona, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na popisy termínů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, zajímavosti, významy slov s názvem Co Je To?.

Oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů je Egypt. Na těchto webových stránkách se o něm dozvíte mnoho zajímavého.