Co je to?
Odborný výraz, definice slova Whistleblowing. Co znamená slovo Whistleblowing z kategorie Politika?

Co je Whistleblowing?

Co znamená termín Whistleblowing? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Whistleblowing je novějším pojmem, který se používá pro oznamování jednání protiprávního charakteru. K tomuto jednání dochází v souvislosti se zaměstnáním oznamovatele, whistleblowera. Tento anglický výraz je odvozen od spojení to blow the wistle, čili zapískání na píšťalku. Jde tedy o přenesený smysl, o upozornění, že se děje něco proti daným pravidlům. Oznamovatel informuje o protiprávním jednání instituce nebo osoby, ty oznámení a jeho podstatu prověří a případně zakročí. Cílem whistleblowingu je najít cestu k řešení a ochránit veřejné zájmy. Jde také o podporu osobní odpovědnosti. Toto oznamování je zdrojem informací, které mohou zamezit korupci, činnostem, které ohrožují životní prostředí nebo zdraví lidí a umožňují úspory soukromých i veřejných prostředků.
Whistleblowing a jeho použití se datují do druhé poloviny 20. století, kdy většinou šlo o upozorňování na trestné jednání nebo podezření na něj na pracovištích. Mělo by se jednat o jednání v dobré víře bez vlastního prospěchu. Whistleblower tak často porušuje loajalitu vůči firmě nebo nadřízeným a riskuje ztrátu místa, bezpečí a klid. Různé země mají proto vypracovány mechanizmy ochrany oznamovatele a neoznámení některých skutků je dokonce považováno za trestné činy.


Co je to Whistleblowing? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Whistleblowing. Co znamená slovo Whistleblowing z kategorie Politika?

Pakliže jste v textech objevili chyby, tak se nebojte nám napsat. Budeme vám vděčni za jakoukoliv zpětnou vazbu.Text byl sepsán pro server Superia.cz

Tento text (Whistleblowing) můžete sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu, Facebooku nebo jinde.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Termín Whistleblowing patří do kategorie politika

Klíčová slova: definice, co to je, odborné názvosloví, politika, přesný význam, lexikon, slovník, co znamená, vysvětlení, heslo, Whistleblowing, odborný výraz, co je to Whistleblowing?, přesný výraz, význam slova, význam pojmu, popis, pojem


Pojem Whistleblowing je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Whistleblowing? Definice slova, termínu z projektu Wikipedia

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Whistleblowing (z angličtiny doslova hvízdání na píšťalku) je termín z přelomu 60. a 70. let 20. století, který M. P. Miceli a J. P. Near v roce 1985 definovali jako označení pro případy, kdy stávající nebo bývalý zaměstnanec nějaké organizace – whistleblower, tedy „ten, kdo hvízdá na píšťalku“ – upozorní instituci nebo orgán oprávněný k prověření či zakročení na nelegitimní, neetické nebo nezákonné praktiky na pracovišti, které se dějí se souhlasem jeho nadřízených a jdou proti veřejnému zájmu či ohrožují veřejnost, přičemž některé verze definice jsou navíc omezeny podmínkou, že upozorňovatel jedná v dobré víře a nesleduje vlastní prospěch a že situaci nelze vyřešit interními mechanismy. Podle MF Dnes se tak označuje fenomén, kdy zaměstnanci státní správy nebo velkých firem upozorní na trestné nebo podezřelé jednání, o kterém se dozvěděli jen díky svému postavení a interním informacím. John Kiriakou whistleblowing (coby právem definovaný termín) uvádí „přinesení na světlo jakýkoli důkaz plýtvání, podvodu, zneužití [moci, vlivu, …], nezákonného chování nebo hrozby vůči veřejnému zdraví či bezpečnosti.“ Termín se týká případů, kdy je oznámení o závažné věci učiněno víceméně nezištně příslušným úřadům nebo orgánům a oznamovatel přitom porušuje loajalitu ke svým přímým nadřízeným či vůbec ke svému zaměstnavateli, který je za napadené jednání odpovědný, čímž často riskuje ztrátu zaměstnání nebo i bezpečí a klid své rodiny.

Další zdroje informací

Najít termín Whistleblowing na Google.cz

Hledat heslo Whistleblowing ve vyhledávači Yandex

Vyhledat pojem Whistleblowing ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít pojem Whistleblowing ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Whistleblowing ve Wikimedia Commons

Hledat termín Whistleblowing ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Whistleblowing například ve videích na Youtube, v projektu slovnik.cz, v evropském vyhledávači Qwant, ve fulltextu Yahoo.com nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku co znamená Whistleblowing? resp. jaká je definice slova Whistleblowing? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Whistleblowing, odpověď na dotaz co je to Whistleblowing?. Víte např. kdo to je Kateřina Marie Tichá? Znáte a víte kdo je Mikuláš II Alexandrovič? Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. v různých oborech lidské činnosti. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je politika. Vybrané texty jsou rozšířené o citaci z české verze internetové encyklopedie Wikipedia.cz. Samozřejmě uvádíme i odkaz na konkrétní podstránku tohoto projektu. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, významy slov, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Tip nejen pro milovníky zvířátek. Pěkné tapety na plochu vašeho počítače.