Co je to?
Definice odborného termínu, slova Velká koalice. Co znamená pojem Velká koalice z kategorie Politika?

Co je Velká koalice?

Co znamená heslo, definice termínu, pojmu Velká koalice?

Velká koalice je název pro spojení politické moci dvou největších politických stran. Ty mají rozdílnou ideologii a proti nim stojí jiné strany. Může jít například o spojení pravicové a levicové strany.
Obě silné strany se společně pokoušejí vytvořit většinovou vládu i za cenu ústupků z vlastních programů. Protože se tyto dvě strany od sebe zásadně liší, nebývá velká koalice častou formou vlády.


Co je to Velká koalice? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Velká koalice. Co znamená pojem Velká koalice z kategorie Politika?

Naše stránky mají pouze informativní charakter, neručíme za tiskové chyby. Text napsán pro Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na internetových sociálních sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter (síť X) či Facebooku.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Výraz Velká koalice patří do sekce politika

Klíčová slova: Velká koalice, formulace, definice, wiki, pojem, terminus technicus, termín, slovník, definice pojmu, význam, popis, co to je, synonymum, lexikon, význam pojmu, přesný význam, co znamená, vysvětlení


Pojem Velká koalice je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Velká koalice? Definice výrazu, slova, termínu z Wikipedie

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Velkou koalicí je většinou chápáno spojenectví dvou nejsilnějších politických stran, které jsou zpravidla opačných politických ideologií (např. pravice a levice). Pojem velká koalice (tzv. grand coalition) je někdy používán i v širším slova smyslu jako termín označující vlády složené z více než dvou stran, nicméně se pak význam termínu velká koalice úplně ztrácí. To čemu se někdy říká grand coalition se v češtině označuje jako „široká koalice“, či „nadměrná koalice“. Podmínkou velké koalice je tedy spojení dvou velkých politických stran, které jsou ideologicky protikladné a mimo jejich spojení zůstává minimálně jeden další protivník. Toto spojenectví na exekutivní úrovni je uspořádaní v parlamentním systému s více politickými stranami a disponuje nadpoloviční většinou hlasů v legislativním orgánu, kterému je vláda, v níž jsou obě strany zastoupeny, odpovědná. Termín velká koalice je nejběžněji používán v zemích, kde existují dvě dominantní strany s různými ideologickými orientacemi, z nichž žádná ovšem nedisponuje v parlamentu absolutní většinou křesel a několik dalších menších stran, které uspěly ve volbách a mají zastoupení v parlamentu. Obvykle se obě velké strany snaží vytvořit vlastní většinovou vládu s pomocí menších ideově spřízněných stran. Teprve pokud se tato varianta nepodaří, začínají jednat společně o velké koalici. Vzhledem k tomu, že se obě velké strany zpravidla liší v hlavních ideologických otázkách a jsou všeobecně vnímány jako hlavní soupeři, nepatří velká koalice k nejčastějším modelům vládnutí.

Hledejte pojem Velká koalice v následujících vyhledávačích

Zkusit najít heslo Velká koalice ve vyhledávači Yandex

Vyhledat výraz Velká koalice ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat pojem Velká koalice ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít pojem Velká koalice ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Velká koalice ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat videa s názvem Velká koalice na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Velká koalice například ve fulltextu Google.cz, v Lingea slovnících, ve Wikislovníku, v Google obrázcích nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Náhodných výběr odborných pojmů, termínů a slov

Teďka již bezesporu víte co znamená slovo Velká koalice? resp. jaký je význam pojmu Velká koalice? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Velká koalice, odpověď na dotaz co je to Velká koalice?. Víte např. kdo to je Filuta? Znáte a víte kdo je Jan Dolanský? Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Pokuste se najít termín Velká koalice i v jiné kategorii než v politika. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, volnost, velká koalice, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na definice odborných pojmů, významy slov, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, zajímavosti, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů je Egypt. Na těchto webových stránkách se o něm dozvíte mnoho zajímavého.