Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Totální válka. Co znamená pojem Totální válka z kategorie Politika?

Co je Totální válka?

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Totální válka?

Totální válka je označení pro konflikt, do kterého se zapojují veškeré dostupné prostředky, síly a zdroje zúčastněných stran. Cílem je dosáhnout rozhodujícího vítězství. Tento koncept vychází z představy, že válka se neomezuje na vojenské jednotky a bojiště, ale rozšiřuje se na celý společenský a ekonomický systém. Totální válka má několik výrazných znaků. Patří k nim vojenské zapojení, což znamená, že ve válce jsou nasazeny veškeré dostupné vojenské síly zúčastněných stran. Zahrnuty jsou nejen pravidelné ozbrojené síly, ale také národní gardy, rezervy a civilní milice. Vojáci se povolávají ze všech vrstev společnosti a bojové operace probíhají na různých frontách a v různých oblastech. Dalším znakem je ekonomická mobilizace, při níž se zúčastněné strany snaží využít veškeré ekonomické zdroje k podpoře válečného úsilí. Průmysl je přeorientován na výrobu vojenského materiálu, zdroje se přesunují na financování války a populace je mobilizována k podpoře válečného úsilí formou práce, spotřeby a úspor. Následuje propaganda a psychologická válka, kdy informační a psychologické operace hrají důležitou roli v totální válce. Zúčastněné strany se snaží ovlivňovat veřejné mínění, šířit propagandu a manipulovat s emocemi obyvatelstva, aby podpořily válečné úsilí. Důležitá je i účast civilistů, kteří jsou přímo zapojeni do bojových akcí a jsou často terčem útoků nepřítele.
Civilní infrastruktura, jako jsou továrny, dopravní sítě a města, může být také cílem útoků s cílem oslabit schopnost nepřítele vést válku. Válčí se na všech frontách, nejen na konvenčních bojištích, ale také na námořních, vzdušných a kybernetických frontách. V totální válce bývají někdy ignorovány tradiční mezinárodní dohody, pravidla a normy. Toto může zahrnovat použití nekonvenčních zbraní, masové bombardování civilních cílů, blokádu a embargo proti nepříteli a další strategie, které by v jiných situacích byly považovány za neetické nebo nelegální.


Co je to Totální válka? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Totální válka. Co znamená pojem Totální válka z kategorie Politika?

Provozovatel neručí za správnost a aktuálnost zde uvedených informací. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Sdílejte text pojmu Totální válka s vašimi kamarády, známými a přáteli na svých sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest)..

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Výraz Totální válka se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: synonymum, popis, slovo, wiki, co znamená, terminologie, co to je, heslo, odborné názvosloví, politika, názvosloví, pojem, formulace, termín, význam pojmu, význam slova, co je to Totální válka?, politika


Pojem Totální válka je v kategorii politika, ilustrační obrázek

V encyklopedii Wikipedia se o termínu Totální válka dozvíte následující

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Totální válka je válka, v níž jsou za účelem vítězství nasazeny všechny lidské a hospodářské zdroje země. V takové válce se méně (někdy vůbec ne) rozlišuje mezi kombatantem a civilistou, protože obě skupiny lze považovat za součást válečného úsilí. Často dochází k úmrtím civilistů při zničení vojenské výrobní kapacity; příkladem bylo bombardování Drážďan a jaderný útok na Japonsko za druhé světové války.
Praxe totální války se uplatňovala po staletí, ale pouze od poloviny do konce 19. století byla uznávána jako samostatná třída vojenství. V nacistickém Německu totální válka zahrnovala totální nasazení.
Myšlenka totální války má svůj původ u Carla von Clausewitze (1780–1831), následně generála Ericha Ludendorffa (1865–1937), od nějž ji převzal Adolf Hitler, který ji uskutečnil v nacionální podobě. Nacionalismus lze ve světové válce sledovat například ve snahách válčících zemí odstraňovat jakékoliv stopy nepřátelských národů – názvy ulic, podniků, lidé s jménem v nepřátelském jazyce se přejmenovávali. Jiným pojmem pak je totalitarismus, který spočívá v suspendaci moci parlamentu. K totalitarismu došlo například v Anglii přijetím zmocňovacího zákona v r. 1914, v Itálii parlament roku 1915 de facto předal moc vládě a v r. 1934 v Německu po přesvědčovací Hitlerově kampani se nakonec parlament vzdal moci. Ve Francii byla moc parlamentu pouze omezena. Parametrem totalitarismu je i míra rozsahu moci státu, který pak zasahuje téměř do všeho (výroby, dopravy, těžby, práce, svobody obyvatel, vlastnictví, vedení podniků, určování cen a mezd).

Pro více informací o heslu Totální válka zkuste navštívit tyto odkazy

Vyhledat výraz Totální válka ve Wikizdrojích

Hledat videa s názvem Totální válka na Youtube

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Totální válka ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít heslo Totální válka na Google obrázcích

Zkusit najít výraz Totální válka ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít heslo Totální válka na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Totální válka například v metavyhledávači Info.com, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Yahoo.com, v Microsoft Bing nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledané pojmy, výrazy, odborné termíny a slova

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku co znamená slovo Totální válka? resp. jaká je definice slova Totální válka? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Totální válka, odpověď na dotaz co je to Totální válka?. Víte např. kdo to je Rachel Platten? Znáte a víte kdo je Eros Ramazzotti? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Doporučujeme vám proto porozhlédnout se v jiných kategoriích (než politika). Některé pojmy jsou obohaceny o citaci z Wikipedie. U nich uvádíme i konkrétní url projektu kde se dozvíte více. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Senát v červeném, totální válka, ilustrační obrázek

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího zajímavosti, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, významy slov, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Chcete se dozvědět kdo slaví svátek (jmeniny) na Slovensku, v Polsku, Německu nebo v České republice? Pak se podívejte na web obsahující kalendář svátků.