Co je to?
Odborný výraz, definice slova Sametová revoluce. Co znamená slovo Sametová revoluce z kategorie Politika?

Co je Sametová revoluce?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Sametová revoluce

Sametová revoluce je označení pro dobu mezi 17. listopadem a 29. prosincem roku 1989. V tomto období se odehrály důležité události, jejichž důsledkem byla řada politických změn v tehdejším Československu, a které přispěly k rychlému zhroucení komunistického režimu. Proto se tato doba označuje jako sametová nebo něžná revoluce. Důvodem pro toto označení je to, že i když celá událost proběhla bez použití násilí, došlo v obrovské společenské změně. Údajně byli autory pojmenování zahraniční zpravodajci. Sametová revoluce byla důsledkem politické i hospodářské krize, snížila se životní úroveň obyvatel a ve společnosti vládla nespokojenost. Protestní akce začaly po lednovém zásahu Veřejné bezpečnosti proti nepovolenému shromáždění, které mělo uctít památku Jana Palacha. Následovala petice Několik vět, vyjadřující nespokojenost občanů s režimem.
V listopadu 1989 proběhl pietní průvod studentů vysokých škol, který měl uctít památku Jana Opletala. Studenti neskončili na Vyšehradě, ale pochod pokračoval do centra Prahy. Tam proti nim násilně zasáhly bezpečnostní složky, což vyvolalo vlnu masových demonstrací. 21. listopadu se sešlo kolem 200 tisíc lidí na Václavském náměstí, kde k nim promluvil disident Václav Havel. Demonstrace se rozšířily po celé republice a ještě se stupňovaly. Demonstrující požadovali zásadní politické reformy. 4. prosince se otevřely hranice, o týden později podal demisi prezident Gustáv Husák. 29. prosince byl prezidentem Československa zvolen Václav Havel.


Co je to Sametová revoluce? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Sametová revoluce. Co znamená slovo Sametová revoluce z kategorie Politika?

Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Tento text (Sametová revoluce) můžete sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Pojem Sametová revoluce patří do kategorie politika

Klíčová slova: wiki, co je to Sametová revoluce?, heslo, co to je, význam pojmu, termín, přesný výraz, význam, informace, pojem, politika, přesný význam, definice pojmu, formulace, terminologie, co znamená, odborné názvosloví, terminus technicus


Pojem Sametová revoluce je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co nám píše encyklopedie Wikipedia o termínu Sametová revoluce?

Uvedené vysvětlení pojmu je převzato z webu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Sametová revoluce (dobově také něžná revoluce, slovensky nežná revolúcia) bylo období politických změn v Československu mezi 17. listopadem a 29. prosincem roku 1989, které vedly k pádu komunistického režimu a přeměně politického zřízení na pluralitní demokracii; v oblasti hospodářství plánované ekonomiky na tržní. K podstatnému urychlení změn přispěl rozpad bývalého Východního bloku a narůstající nespokojenost obyvatelstva s ekonomickou a politickou situací v zemi.

Více informací o slovu Sametová revoluce doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Najít slovo Sametová revoluce ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Sametová revoluce ve Wikimedia Commons

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Sametová revoluce ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít frázi Sametová revoluce ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat slovo Sametová revoluce ve Wikizdrojích

Najít heslo Sametová revoluce ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Sametová revoluce například v evropském vyhledávači Qwant, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Yahoo.com, v Microsoft Bing nebo v projektu slovnik.cz.

Doporučené pojmy, slova, odborné termíny a výrazy

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit jaký je význam slova Sametová revoluce? resp. co se přesně ukrývá za slovem Sametová revoluce? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Sametová revoluce, odpověď na dotaz co je to Sametová revoluce?. Víte např. kdo to je Jakub I. Stuart? Znáte a víte kdo je Ondřej Blaho? Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Proto se porozhlédněte i v jiných sekcích (než politika). Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Generálka, sametová revoluce, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, významy slov, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Máte malé děti a potřebujete je zabavit? Vyzkoušejte omalovánky online. Nic není třeba tisknout a vše je zdarma ve vašem prohlížeči.