Co je to?
Definice výrazu Republika. Co znamená odborný pojem Republika z kategorie Politika?

Co je Republika?

Co znamená heslo, definice termínu, pojmu Republika?

Republika je pojmenování pro formu státu. Jméno získala republika z latiny, kde spojení slov res publica znamená věc veřejná. Jedná se takovou formu státního uspořádání, ve kterém vládne hlava státu a parlament. Všichni jsou voleni pouze na určitou dobu.
Počet republik z historického hlediska narůstá a vysoce převyšuje jiné formy státu. Existuje více druhů republik, jako jsou prezidentská republika, parlamentní republika, socialistická republika a další.


Co je to Republika? Význam slova, termín, Definice výrazu Republika. Co znamená odborný pojem Republika z kategorie Politika?

Provozovatel neručí za aktuálnost a přesnost informací v textech. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Uvedený text s definicí slova Republika můžete samozřejmě sdílet s ostatními na internetových sociálních sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter (síť X) či Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Výraz Republika je v sekci politika

Klíčová slova: význam slova, význam pojmu, formulace, vysvětlení, co to je, terminus technicus, heslo, přesný význam, definice, termín, Republika, politika, lexikon, přesný výraz, definice pojmu, terminologie, názvosloví, informace


Pojem Republika je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Republika? Definice výrazu, slova, termínu z Wikipedie

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Republika (z latinského res publica, věc veřejná) je forma vlády ve které je země považována za veřejnou záležitost, nikoliv vlastnictví vládce. Primární instituce v republice jsou získány skrze demokracii, oligarchii či aristokracii. Republika je opakem monarchie, jelikož panovník není hlavou státu. Hlava státu (obvykle prezident) je v republice volen přímo či nepřímo. Pojem republika v moderním významu odkazuje na starověkou Římskou republiku trvající od svržení krále v roce 509 před naším letopočtem až do ustavení Římského císařství v roce 27. V dnešní době pojem republika znamená formu vlády, jejímž zdrojem moci je lid, než dědičnost či božské právo.

Další možné informační zdroje

Najít slovo Republika ve Wikislovníku

Zkusit najít výraz Republika ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít frázi Republika na Google.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Republika ve Wikimedia Commons

Najít výraz Republika ve fulltextu Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Republika ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Republika například v Google obrázcích, v projektu slovnik.cz, ve Wikizdrojích, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v Google překladači.

Podívejte se také na tyto odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Právě nyní již víte co znamená slovo Republika? resp. co přesně znamená slovo Republika? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Republika, odpověď na dotaz co je to Republika?. Víte např. kdo to je Popleta? Znáte a víte kdo je Konfident? Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Vyzkoušejte proto i příslušná synonyma a homonyma v jiných sekcích než politika. Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Takový typ textu spadá pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Právo lidu, republika, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na definice odborných pojmů, významy slov, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Nezapomeňte navštívit partnerskou stránku s tapetami na plochu PC. Na výběr máte z stovky kvalitních fotografií ve vysokých rozlišeních.