Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Pátá kolona. Co znamená pojem Pátá kolona z kategorie Politika?

Co je Pátá kolona?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Pátá kolona

Pátá kolona je termín pocházející z doby španělské občanské války z první poloviny 20. století. Slova pátá kolona se objevila poprvé v prohlášení generála Emilia Mola při madridské ofenzivě, když řekl, že má ve městě pět kolum, tedy pět podporujících skupin. Pojem se používá pro takovou skupinu lidí, kteří se tváří jako loajální k jedné straně konfliktu, ale ve skutečnosti pracují pro druhou stranu. Pátou kolonu mohou tvořit různá uskupení, například špióni, sabotéři, disidenti, dezertéři, vlastizrádci a další. Pátá kolona se snaží o šíření dezinformací, podporu nepřátelských sil, sabotáže, útoky z vnitřku nebo další aktivity, které budou oslabovat obranu nebo podporovat nepřátele.
V současnosti se tento pojem využívá jako označení skupin lidí nebo organizací, jejichž cílem je podkopávat a oslabovat společnost, instituce nebo státní orgány. Většinou jde o politické spory, někdy i o teroristické aktivity. Může se jednat o extremistické skupiny nebo organizace, produkující násilí a nenávist, organizace označované jako kryptofašistické popřípadě i o zahraniční vlády, které chtějí nějakým způsobem ovlivňovat politickou situaci v jiných zemích. Skupiny páté kolony i jednotlivé členy je potřeba odhalovat a zneškodňovat, protože ohrožují celou společnost i bezpečnost státu. Jejich identifikace však není jednoduchá, působení je tajné a členové páté kolony své působení maskují a skrývají.


Co je to Pátá kolona? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Pátá kolona. Co znamená pojem Pátá kolona z kategorie Politika?

Provozovatel neručí za správnost a aktuálnost zde uvedených informací. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Zaujalo vás slovo, termín Pátá kolona? Potom se o definici podělte s kamarády na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Pojem Pátá kolona se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: přesný význam, lexikon, význam slova, odborné názvosloví, politika, formulace, slovník, odborný výraz, informace, přesný výraz, pojem, terminologie, co je to Pátá kolona?, heslo, popis, názvosloví, definice, Pátá kolona


Pojem Pátá kolona je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Pátá kolona? Definice výrazu, slova, termínu z projektu Wikipedia

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Termín pátá kolona označuje skupinu lidí (většinou minoritní), která zevnitř narušuje fungování (činnost, politiku, směřování, práci apod.) nějakého celku (stejný národ, stejné území, stejný podnik, apod.) na úkor zbylých (většinou majoritních) osob. Obvykle jde o narušení ve prospěch jiné vnější nepřátelské skupiny, s kterou pátá kolona sympatizuje. Tato činnost může být zjevná, nebo tajná a může mít podobu sabotáže, dezinformace, špionáže a dalších.
Za autora tohoto slovního spojení se obecně označuje španělský nacionalistický generál Emilio Mola během španělské občanské války (probíhající v letech 1936–1939). V říjnu 1936 velel ozbrojeným silám, které měly za úkol dobýt Madrid. Jeho jednotky se skládaly ze čtyř tzv. kolon (skupin) vojáků. Generál novinářům sdělil, že další, tzv. „pátá kolona“, jsou jejich sympatizanti uvnitř Madridu, kteří jim s dobýváním města pomohou.
O výroku generála Emilia Mola informoval 16. října 1936 článek v The New York Times. Naopak londýnský Daily Express 4. října 1936 přisoudil výrok o páté koloně Francisco Francovi: „Generál povstalců Franco řekl, že kromě čtyř kolon v poli má ještě jednu kolonu v Madridu.“ Slovní spojení „pátá kolona“ použila také zpravodajská společnost Associated Press 10. října 1936. Kanadské noviny Ottawa Evening Journal napsaly: „Socialistické noviny Informaciones způsobily v Madridu senzaci tvrzením, že fašisté během konečného náporu počítají s pomocí ‚páté kolony‘ přítomné v hlavním městě.“ Není vyloučeno, že termín poprvé použili španělští republikáni.

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Najít výraz Pátá kolona ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat videa s názvem Pátá kolona na Youtube

Hledat slovo Pátá kolona ve Wikizdrojích

Vyhledat výraz Pátá kolona na Google obrázcích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Pátá kolona ve Wikimedia Commons

Zkusit najít výraz Pátá kolona ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Pátá kolona například ve fulltextu Google.cz, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v evropském vyhledávači Qwant, ve Wikislovníku nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr náhodných pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Teďka už zajisté víte co je to Pátá kolona? resp. co vlastně znamená slovo Pátá kolona? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Pátá kolona, odpověď na dotaz co je to Pátá kolona?. Víte např. kdo to je Tobias Sammet? Znáte a víte kdo je Jan Hartl? Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. v různém kontextu, v různých oborech. Vyzkoušejte proto hledání v jiných kategoriích (než politika). Některé pojmy jsou obohaceny o citaci z Wikipedie. U nich uvádíme i konkrétní url projektu kde se dozvíte více. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštívení online slovníku zaměřeného na přesné vysvětlení slov, významy slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, popisy termínů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Zavzpomínejte na klasiské hry zvané Arkády. Manic miner, Pacman nebo Lemmings si nyní můžete zahrát zdarma a online ve vašem prohlížeči.