Co je to?
Definice výrazu Zlaté prasátko. Co znamená odborný pojem Zlaté prasátko z kategorie Kultura?

Co je Zlaté prasátko?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Zlaté prasátko

Zlaté prasátko je jednou z historických a oblíbených vánočních tradic. Říká se, že kdo na Štědrý den drží půst, uvidí právě zlaté prasátko. Tato tradice se datuje již od středověku. Naši předkové ještě před příchodem křesťanství spojovali vepře se zrozením slunce a také ho slunci zasvětili. Vánoce jsou obdobím zimního slunovratu a zlato bylo symbolem odchodu zimy. Vepř a zlato byli symbolem hojnosti a prosperity. Například v předkřesťanském Římě přijížděl bůh Saturn v době saturnálií na voze, které táhl vepř se zlatými štětinami. Zlaté prase se vyskytuje i u mnoha dalších náboženství jako posvátné zvíře. Vánoční půst se drží různě a existuje více variant. V nejpřísnějších půstech se nesmí jíst od půlnoci dne předcházejícího Štědrému dni až do západu slunce na Štědrý den. Jindy se říká, že zlaté prasátko uvidí ten, kdo nebude jíst žádné maso po celý Štědrý den až do večeře. Pokud si někdo zvolí bezmasou variantu, může jíst například cukroví nebo bezmasá jídla. U nás je takovým tradičním jídlem například staročeský kuba. Tento pokrm se skládá hlavně z krup a hub, takže nejde ani o pokrm finančně náročný. Dalším typickým vánočním postním bezmasým jídlem je kyselo, polévka, jejímž základem je chlebový kvásek.
Dodržení tradice zlatého prasátka může být navíc velice zdravé, pokud nahradíte běžná jídla zeleninou nebo ovocem, nebudou tělu chybět minerály a vitamíny a organizmus se pročistí. Tradici zlatého prasátka mají rády děti, kterým pak lze předvést třeba zlaté odlesky vytvořené pomocí zrcátka. Podle místních zvyklostí ani nemuselo vždy jít o prasátko, zlatý mohl být i beránek, kohout nebo tele. Adventní půst mohl být i delší a nesmělo se při něm jíst maso a pít alkohol. Základní potravou byly obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce.

Co je to Zlaté prasátko? Význam slova, termín, Definice výrazu Zlaté prasátko. Co znamená odborný pojem Zlaté prasátko z kategorie Kultura?

Navzdory veškeré pečlivosti neručíme za úplnost a správnost zveřejněného obsahu. Napsáno redaktory Superia.cz

Uvedený text s definicí slova Zlaté prasátko můžete samozřejmě sdílet s ostatními na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Pojem Zlaté prasátko je v sekci kultura

Klíčová slova: pojem, význam pojmu, terminologie, informace, přesný význam, kultura, lexikon, názvosloví, wiki, terminus technicus, přesný výraz, odborné názvosloví, slovo, co je to Zlaté prasátko?, synonymum, formulace, co to je, heslo


Pojem Zlaté prasátko je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Zlaté prasátko píše následující

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Zlaté prasátko je česká vánoční pověra, která vznikla už ve středověku. Podle ní je zlaté prasátko vidina přislíbená za neporušený předvánoční půst. Podle pověry každý, kdo celý den až do štědrovečerní večeře nebude jíst maso, uvidí zlaté prasátko. Proto se během dne podávají obvykle bezmasá jídla jako je např. staročeský kuba.
Zlaté prasátko je téma reklamy na Kofolu, která se stala mimořádně populární v Česku i na Slovensku. Tatínek Josef Polášek v ní poučuje o nutnosti dodržet půst, aby dcera uviděla prasátko, a roztomilá holčička po spatření divočáka odpovídá: „Nene, já nemusím, já už ho vidím!“

Další zdroje informací o slovu Zlaté prasátko

Zkusit najít Zlaté prasátko ve Wikislovníku

Zkusit najít termín Zlaté prasátko ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Zlaté prasátko ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít termín Zlaté prasátko ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat výraz Zlaté prasátko ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Zlaté prasátko ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Zlaté prasátko například ve fulltextu Yahoo.com, v Lingea slovnících, ve videích na Youtube, v Microsoft Bing nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Doporučujeme tyto odborné pojmy, výrazy a termíny

Tyto stránky vám umožnili zjistit co je to Zlaté prasátko? resp. co znamená Zlaté prasátko? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Zlaté prasátko, odpověď na dotaz co je to Zlaté prasátko?. Víte např. kdo to je Zoofil? Znáte a víte kdo je Zdena Hadrbolcová? Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. podle různých oborů. Hledejte proto odborný pojem i jinde než v sekci kultura. Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu stručného encyklopedického slovníku, který se zaměřuje především na zajímavosti, popisy termínů, významy slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Ať jste chodec, cyklistika nebo automobilista, měl byste znát dopravní značky a jejich význam.