Co je to?
Odborný výraz, definice slova Velikonoční jízda. Co znamená slovo Velikonoční jízda z kategorie Kultura?

Co je Velikonoční jízda?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Velikonoční jízda

Velikonoční jízda, nazývaná také Jízda křižáků nebo Jízda kolem osení, patří k nejstarším velikonočním obyčejům. Dodržuje se již jen v oblasti Lužice v Německu, v českém Lukavci a v Mikulášovicích na Šluknovsku.
Jde o jízdu průvodu na koních, při níž se žehná. Má pradávný pohanský původ, šlo o oslavu příchodu jara a požehnání úrodě. V křesťanství se tradice změnila na oslavu Kristova zmrtvýchvstání. Velikonoční jízdu tvoří skupina jezdců na koních. Jezdci mají zdobené obleky a na hlavách cylindry. Někdy jde i o více než stovky jezdců. V kostele dostanou požehnání, zpívají a projíždějí obcemi.

Co je to Velikonoční jízda? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Velikonoční jízda. Co znamená slovo Velikonoční jízda z kategorie Kultura?

Informace jsou bez jakékoliv záruky, neručíme za faktickou správnost, aktuálnost a jazykovou přesnost uvedených informací. Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi sledujícími na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Pojem Velikonoční jízda patří do kategorie kultura

Klíčová slova: terminologie, význam slova, přesný význam, informace, kultura, odborné názvosloví, kultura, význam pojmu, pojem, co je to Velikonoční jízda?, terminus technicus, význam, slovník, lexikon, názvosloví, definice, wiki, Velikonoční jízda


Pojem Velikonoční jízda je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Velikonoční jízda? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Velikonoční jízdy, také Jízdy křižáků či Jízda kolem osení (hornolužickosrbsky Jutrowne jěchanje, také Křižerjo, německy Osterreiten, také Kreuzreiten) jsou starý velikonoční zvyk, který se do současnosti dochoval především v německé Lužici a také na dvou místech v Česku: v Lukavci v českém Slezsku a v Mikulášovicích ve Šluknovském výběžku (tradice obnovena roku 2011). Podobnou jízdou s žehnáním a průvodem koní (ale nesouvisející s Velikonocemi) je jízda sv. Linharta v pošumavském Uhlišti.

Pro více informací o heslu Velikonoční jízda zkuste navštívit tyto odkazy

Zkusit najít Velikonoční jízda ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat heslo Velikonoční jízda ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít slovo Velikonoční jízda ve vyhledávači Yandex

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Velikonoční jízda ve Wikimedia Commons

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Velikonoční jízda ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít výraz Velikonoční jízda ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Velikonoční jízda například ve fulltextu Google.cz, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Microsoft Bing, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v Google překladači.

Často hledané výrazy, termíny a odborné pojmy

Na stránce jste se mohli dozvědět: co je to Velikonoční jízda? resp. co je to Velikonoční jízda? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Velikonoční jízda, odpověď na dotaz co je to Velikonoční jízda?. Víte např. kdo to je Herbert Thomas Mandl? Znáte a víte kdo je Ivana Zemanová? Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. podle různých oborů. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je kultura. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za návštěvu encyklopedického projektu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, popisy termínů, zajímavosti, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Chcete si zatraktivnit vzhled vašeho tabletu, mobilního telefonu nebo počítače? Jedním z rychlých a levných způsobů je změna tapety pracovní plochy. Mezi neoblíbenější pozadí patří horský vrchol, kapky vody a obilí.