Co je to?
Výraz, termín, definice slova Den matek. Co znamená odborný pojem Den matek z kategorie Kultura?

Co je Den matek?

Co znamená termín Den matek? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Den matek je svátek, který se v České republice slaví až od roku 1989 a připadá na druhou neděli v květnu. V jiných zemích se slaví i v dřívějších jarních termínech. I když je Den matek považován za anglosaský svátek, nebyl u nás dříve tradičním svátkem, přednost měl Mezinárodní den žen. Den matek byl slaven už v 16. století, tehdy se nazýval Mateřská neděle. Služebné osoby měly v tento den volno, aby mohli navštívit své příbuzné, především matky. Slavila se před Velikonocemi a připadala na čtvrtou postní neděli. V tento termín se dodnes slaví v Anglii.
V USA se tradice Dne matek zavedla až od počátku 20. století. Byla pojata jako upomínka na Annu Jarvisovou, která byla v době občanské války v Americe bojovnicí za práva žen a matek. U nás se Den matek slavil poprvé v období první republiky v roce 1923, jeho velkou zastánkyní byla Alice Masaryková, prezidentova dcera. S nástupem komunistů k moci ustupoval tento svátek do pozadí před propagovaným MDŽ

Co je to Den matek? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Den matek. Co znamená odborný pojem Den matek z kategorie Kultura?

Chyby vyhrazeny. Neručíme za faktickou přednost a aktuálnost informací. Text napsán pro Superia.cz

Líbí se vám definice pojmu Den matek? Pak se o ní podělte s vašimi přáteli na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Výraz Den matek je v kategorii kultura

Klíčová slova: slovník, pojem, termín, odborný výraz, přesný význam, formulace, definice pojmu, definice, kultura, význam slova, wiki, co znamená, informace, Den matek, terminus technicus, význam pojmu, heslo, synonymum


Pojem Den matek je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co se můžete dočíst ve Wikipedii o termínu Den matek?

Následující text definice byl převzat ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Den matek je den, kdy se vzdává pocta matkám a mateřství. Slaví se v různé dny na mnoha místech po celém světě, vychází z různých tradic, např. jinak ve Velké Británii (čtvrtou postní neděli), jinak v arabských zemích (21. březen) a mnoho dalších. V Česku se slaví (podle amerického vzoru) druhou květnovou neděli. V tento den dávají děti svým matkám květiny nebo jiné dárky, většinou vlastnoručně vyrobené.

Linky na další online zdroje

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Den matek ve Wikimedia Commons

Vyhledat termín Den matek ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít frázi Den matek ve vyhledávači Qwant

Najít heslo Den matek ve Wikislovníku

Hledat frázi Den matek ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít frázi Den matek ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Den matek například ve fulltextu Google.cz, v Google překladači, ve ruském vyhledávači Yandex, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodných výběr hesel, pojmů a odborných termínů

Právě jste zjistili co znamená slovo Den matek? resp. co přesně označuje termín Den matek? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Den matek, odpověď na dotaz co je to Den matek?. Víte např. kdo to je Ethelstan? Znáte a víte kdo je Tereza Rumlová? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo Den matek i jinde než v sekci než v kultura. U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, Moderní obrazárna, den matek, ilustrační obrázek

Vážení čtenáři, musíme vám poděkovat za návštěvu internetového encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na přesné vysvětlení slov, popisy termínů, slovníková hesla, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, významy slov s názvem Co Je To?.

Chcete zatraktivnit vzhled vašeho tabletu, mobilního telefonu nebo počítače? Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem je změna pozadí pracovní plochy. Na naši partnerské stránce naleznete populární tapetu ledovec, romantickou chatrč případně tapety zvířátek.