Co je to?
Výraz, termín, definice slova Monopol. Co znamená odborný pojem Monopol z kategorie Ekonomie?

Co je Monopol?

Co znamená termín Monopol? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Monopol je jedním ze základních ekonomických pojmů. Jedná se o opak konkurence. Znamená to, že se nabízí produkt nebo služba, a tuto nabídku zajišťuje pouze jeden subjekt na trhu. Tím dojde k tomu, že k nabídce neexistuje žádná cenová konkurence, a ten, kdo je výrobce nebo zajišťuje službu, si může účtovat vyšší ceny.
K takové situaci by nemohlo dojít, kdyby nabídek bylo větší množství. Pokud dochází k zneužívání monopolu, může stát zasáhnout vydáním antimonopolního zákona, zvýšením daní, cenovou regulací, zestátněním nebo dalšími ekonomickými regulacemi.


Co je to Monopol? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Monopol. Co znamená odborný pojem Monopol z kategorie Ekonomie?

Provozovatel neručí za správnost či přesnost obsahu webových stránek. Sepsáno redaktory Superia.cz

Líbí se vám definice pojmu Monopol? Pak se o ní podělte s vašimi přáteli prostřednictvím uvedených tlačítek na sociálních sítích Facebook nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Heslo Monopol je v kategorii ekonomie

Klíčová slova: význam, terminus technicus, odborný výraz, heslo, přesný význam, pojem, slovník, názvosloví, formulace, popis, informace, co je to Monopol?, wiki, vysvětlení, ekonomie, termín, slovo, odborné názvosloví


Pojem Monopol je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

V online encyklopedii Wikipedia se o slovu Monopol můžete dozvědět následující

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Monopol je obvykle chápán jako jedna z forem nedokonalé konkurence, kdy existuje jen jedna firma na straně nabídky. Může ale také jít o obecné privilegium, výhradní možnost rozhodovat.

Linky na další online zdroje

Najít heslo Monopol na Google obrázcích

Zkusit najít frázi Monopol ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat videa s názvem Monopol na Youtube

Zkusit najít slovo Monopol ve Wikislovníku

Najít heslo Monopol na Google.cz

Zkusit najít pojem Monopol ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Monopol například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Lingea slovnících, v metavyhledávači Info.com, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodná hesla, významy slov, odborných termíny, výrazy a pojmy

Teď už znáte odpověď na otázku jaký je přesný význam slova Monopol? resp. co se skrývá pod slovem Monopol? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Monopol, odpověď na dotaz co je to Monopol?. Víte např. kdo to je Bohumír Dufek? Znáte a víte kdo je Paramedik? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. v různých oborech lidské činnosti. Proto případně zapátrejte i v jiných kategoriích (než ekonomie). Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího zajímavosti, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, významy slov, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Chcete si zatraktivnit vzhled vašeho tabletu, mobilního telefonu nebo počítače? Jedním z rychlých a levných způsobů je změna tapety pracovní plochy. Mezi neoblíbenější pozadí patří horský vrchol, kapky vody a obilí.