Co je to?
Definice odborného termínu, slova Kapitalismus. Co znamená pojem Kapitalismus z kategorie Ekonomie?

Co je Kapitalismus?

Co znamená výraz, termín, pojem, definice slova Kapitalismus?

Kapitalismus je označení používané pro ekonomické uspořádání, jehož typickým znakem je soukromé vlastnictví výrobních prostředků. Produkce výrobků a poskytování služeb se pak odvíjí od poptávky a nabídky na trhu. Tím se kapitalismus zásadně odlišuje od ekonomiky, která je centrálně plánovaná. Ryzí kapitalismus v podstatě neexistuje, protože by šlo o systém, ve kterém by vláda dbala pouze na udržování pořádku, hájila by vlastnická práva a zdraví a životy obyvatel. Vzdělání, zdravotnictví i kultura by musely fungovat zcela bez dotací jako všechny ostatní služby. Proto většina vyspělých ekonomických uspořádání, která jsou nazývána kapitalistickými, je kombinací kapitalismu a vládou regulovaného obchodu.
O to, jaká má být míra regulace, probíhají neustálé spory. Kapitalisté liberálního zaměření obviňují z potíží vládu, která zasahuje do zákonů trhu, sociálně zaměření vyznavači kapitalismu zase tvrdí, že veškeré problémy způsobuje selhání trhu a jeho regulace je tedy nutná.


Co je to Kapitalismus? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Kapitalismus. Co znamená pojem Kapitalismus z kategorie Ekonomie?

Informace uvedené na těchto stránkách jsou bez záruky. Text vytvořen pro server Superia.cz

Budeme rádi, pokud budete definici slova Kapitalismus sdílet s kolegy na sociálních sítích jako je Facebook, Pinterest, Síť X nebo Reddit. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Termín Kapitalismus patří do sekce ekonomie

Klíčová slova: terminologie, popis, co to je, význam pojmu, slovo, co je to Kapitalismus?, definice pojmu, lexikon, přesný význam, synonymum, význam slova, význam, názvosloví, slovník, odborný výraz, přesný výraz, definice, wiki


Pojem Kapitalismus je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co se píše ve Wikipedii o pojmu Kapitalismus?

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a jsou provozovány v prostředí tržní ekonomiky za účelem dosažení zisku. Akumulací (části) zisku vzniká kapitál, který je znovu investován do výroby za účelem navýšení zisku. Vyskytuje se však více pojetí kapitalismu závisející na historické době a osobě, která jej používá. Termín také zpravidla nezahrnuje jen ekonomický, ale i společenský a politický význam. Je to opak socialismu.
Stát si většinou ponechává možnost takový ekonomický systém regulovat zákony, např. zákoníkem práce či obchodním zákoníkem. Anarchokapitalismus je pak název pro systém kapitalismu bez přítomnosti jakékoli státní regulace. Ekonomiky takových států, kde stát zasahuje do ekonomiky, jsou smíšené; principy tržní ekonomiky fungují v určitých oblastech, v jiných však vládne monopol či monopson státu.

Linky na další online zdroje

Najít výraz Kapitalismus ve Wikislovníku

Vyhledat heslo Kapitalismus ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Najít heslo Kapitalismus ve vyhledávači Yandex

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Kapitalismus ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat heslo Kapitalismus ve vyhledávači Qwant

Hledat videa s názvem Kapitalismus na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Kapitalismus například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Google překladači, v metavyhledávači Info.com, v Microsoft Bing nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Jaké pojmy, odborné termíny a hesla lidé hledají?

Na stránce jste se mohli dozvědět: co znamená Kapitalismus? resp. co je to Kapitalismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Kapitalismus, odpověď na dotaz co je to Kapitalismus?. Víte např. kdo to je Marika Šoposká? Znáte a víte kdo je Ilona Svobodová? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. v různých oborech lidské činnosti. Vyzkoušet tak můžete i příslušná homonyma a synonyma v jiných sekcích než ekonomie. U některých textů najdete krátkou citaci z projektu Wikipedia včetně odkazu na kompletní text. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, popisy termínů, slovníková hesla, významy slov, známé i neznámé pojmy, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Nezapomeňte navštívit partnerskou stránku s tapetami na plochu PC. Na výběr máte z stovky kvalitních fotografií ve vysokých rozlišeních.