Co je to?
Definice výrazu, termínu Veto. Co znamená odborný pojem Veto z kategorie Politika?

Co je Veto?

Co znamená výraz, termín, pojem, definice slova Veto?

Veto je pojem pocházející z latiny, ze slova zakazuji. Jedná se o situaci, kdy je jedna z jednajících stran oprávněna zastavit určitý proces. S pojmem se lze často setkat v oblasti zákonodárství nebo politiky. Veto opravňuje znemožnění změny nebo přijetí zákona, ale neznamená to, že má také možnost nařídit změny.
Jedná se o historický pojem známý už z doby římské republiky, kdy takové právo měl tribun lidu. U nás funguje prezidentské veto, které znamená pravomoc prezidenta vrátit přijaté zákony Poslanecké sněmovně k dalšímu projednání. Netýká se to zákonů ústavních. Veto suspenzivní přestává platit, pokud se splní určité podmínky, veto absolutní znamená konečné a bezpodmínečné zastavení procesu.


Co je to Veto? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Veto. Co znamená odborný pojem Veto z kategorie Politika?

Provozovatel neručí za aktuálnost, správnost a přesnost informací uvedených na tomto webu. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Zaujala vás definice slova Veto? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Heslo Veto je v kategorii politika

Klíčová slova: wiki, politika, slovník, formulace, Veto, přesný výraz, definice pojmu, synonymum, politika, význam slova, termín, co znamená, co to je, vysvětlení, přesný význam, terminus technicus, popis, terminologie


Pojem Veto je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Veto? Definice slova, termínu z Wikipedie

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

Veto, latinsky zakazuji, označuje stav, kdy jedna strana má právo jednostranně zastavit například zákonodárný proces. Veto tak dává neomezenou moc znemožnit přijetí (nebo změnu) zákona, nedává ale žádnou možnost nějaké změny prosadit.

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Hledat slovo Veto na Google.cz

Vyhledat termín Veto ve Wikislovníku

Zkusit najít Veto ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat slovo Veto na Google obrázcích

Zkusit najít Veto ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat frázi Veto ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Veto například ve Wikizdrojích, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Yahoo.com, ve videích na Youtube nebo v Lingea slovnících.

Výběr z často hledaných výrazů na tomto webu

Nyní už nejspíš víte co to je Veto? resp. jaký je přesný význam slova Veto? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Veto, odpověď na dotaz co je to Veto?. Víte např. kdo to je Radko Pytlík? Znáte a víte kdo je Dominik Landsman? Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Pojmy mohou mít různé významy v různých oborech lidské činnosti. Radíme vám proto hledat slovo Veto i v jiné části webu než je kategorie politika. U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Vládní budova, veto, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, zajímavosti, známé i neznámé pojmy, popisy termínů, významy slov s názvem Co Je To?.

Tip nejen pro milovníky zvířátek. Pěkné tapety na plochu vašeho počítače.