Co je to?
Definice odborného termínu, slova Protektorát. Co znamená pojem Protektorát z kategorie Politika?

Co je Protektorát?

Co znamená pojem, slovo, definice termínu Protektorát?

Protektorát je pojem z oblasti politické a označuje formu státního zřízení. Státní útvar s tímto označením je pouze formálně samostatný, aleje chráněn nebo dokonce spravován jiným státem nebo společenstvím jiných států. Nejedná se tedy ani o kolonii ani o plně suverénní stát. Skutečnost se pohybuje mezi těmito dvěma pojmy, jedná se o mezinárodní právní vztah mezi zemí a ochraňujícím státem. Protektorát vzniká tak, že stát, který byl do té doby samostatný, nevystoupí proti vyhlášení protektorátu jiným státem, který je podstatně silnější. V jiném případě může tato situace vzniknout na základě mezinárodní smlouvy.
Pojem protektorát pochází z latiny, kde slovo protectio znamená ochranu. Samotný protektorát sice má samostatnou státní správu, ale ta je ve skutečnosti podřízena někomu jinému. Může se jednat o protektora nebo jinou administrativní formu, kterou zařídil údajně ochraňující stát. Protektoráty v minulosti neměly příliš dobrý zvuk, u nás například Protektorát Čechy a Morava.


Co je to Protektorát? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Protektorát. Co znamená pojem Protektorát z kategorie Politika?

Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost, správnost a přesnost údajů zveřejněných na stránkách. Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz

Zaujala vás definice pojmu Protektorát? Pak se o ní podělte s partnery, kolegy a kamarády na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Pojem Protektorát patří do sekce politika

Klíčová slova: terminologie, terminus technicus, co to je, definice pojmu, co znamená, politika, Protektorát, vysvětlení, názvosloví, význam slova, wiki, pojem, heslo, synonymum, politika, přesný výraz, význam pojmu, formulace


Pojem Protektorát je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Protektorát? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Protektorát (lat. protectio – ochrana) je označení pro formu státního zřízení. Jedná se o formálně autonomní státní útvar, který je pod ochranou nebo přímou správou jiného státu, příp. společenství států. Protektoráty bývají zřízeny buď na základě mezinárodní smlouvy nebo pouze tak, že dosavadní suverénní stát strpí jeho jednostranné vyhlášení ze strany silnějšího státu. Jde o mezistupeň mezi kolonií a plně suverénním státem, protože vztah mezi ním a ochraňujícím státem je stále mezinárodněprávní.
V protektorátech sice existuje autonomní státní správa, ta je však podřízena protektorovi či nějakému jinému administrátorovi, kterého dosazuje ochraňující stát. V českém povědomí figuruje nejvíce Protektorát Čechy a Morava z období druhé světové války. Ve světě je známý např. Egypt, který byl pod protektorátem Velké Británie.

Další informace o pojmu Protektorát hledejte v níže uvedených zdrojích

Vyhledat termín Protektorát ve vyhledávači Yahoo

Najít heslo Protektorát ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Protektorát ve Wikimedia Commons

Zkusit najít výraz Protektorát ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Vyhledat termín Protektorát ve vyhledávači Qwant

Hledat výraz Protektorát na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Protektorát například ve Wikislovníku, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve ruském vyhledávači Yandex, ve fulltextu Google.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodných výběr hesel, pojmů a odborných termínů

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku co je to Protektorát? resp. jaká je definice slova Protektorát? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Protektorát, odpověď na dotaz co je to Protektorát?. Víte např. kdo to je Eva Klímková? Znáte a víte kdo je Miroslav Ševčík? Informace nemohou být pravidelně updatovány, proto mohou být zastaralé, neplatné, neaktuální či nepřesné. v různém kontextu, v různých oborech. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo Protektorát i jinde než v sekci než v politika. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Ty lze využívat v souladu s licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu webu shromažďujícího známé i neznámé pojmy, významy slov, definice odborných pojmů, popisy termínů, slovníková hesla, zajímavosti s názvem Co Je To?.

Máte chvilinku času? Pokud je vaše odpověď kladná tak se podívejte na partnerskou stránku plnou tapet plochu počítače. Nejoblínější tapety jsou krajina, blesky a jezero..