Co je to?
Definice odborného termínu, slova Hegemonie. Co znamená pojem Hegemonie z kategorie Politika?

Co je Hegemonie?

Vysvětlení pojmu, hesla, definice termínu Hegemonie

Hegemonie je pojem z oblasti politiky a ekonomiky. Název se používá pro popis politického a ekonomického systému, ve kterém jedna skupina nebo země má dominanci a kontrolu nad ostatními. To se vztahuje jak na mocenské struktury, tak na kulturní aspekty společnosti. V politice se hegemonie obvykle týká dominance jednoho státu nebo mocnosti nad ostatními státy. Hegemon vytváří pravidla, která určují politické a ekonomické podmínky pro ostatní země. Tato mocnost pak může využívat svou převahu k prosazování svých vlastních zájmů a hodnot. Hegemonie se často spojuje s hospodářskou silou a je založena na převaze ve výrobě, obchodu a finančním systému. Hegemonický stát nebo skupina států může ovládat světový trh a stanovovat pravidla pro mezinárodní obchod. To jim poskytuje výhodu v podobě zvýšeného přístupu k přírodním zdrojům, levnější výrobě a většímu vlivu na mezinárodní politiku.
Hegemonie se může také týkat kultury. Kulturní hodnoty a normy hegemonického státu nebo skupiny států se šíří do ostatních částí světa. To může znamenat jazyk, zvyky, způsoby života, umění a média. Hegemonická kultura může převládat a ovlivňovat místní kultury, které se snaží udržet svou identitu. Hegemonie bývá obvykle přirozeným výsledkem silného hospodářského a politického vlivu jednoho státu nebo skupiny států. Může však také vznikat násilně, imperialistickou expanzí, ekonomického vydíráním nebo jinými nelegálními formami. Hegemonie není statickým stavem a může se měnit v průběhu času.


Co je to Hegemonie? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Hegemonie. Co znamená pojem Hegemonie z kategorie Politika?

Texty mohou obsahovat chyby nebo překlepy, za které se předem omlouváme. Text sepsali autoři a autorky pro projekt Superia.cz

Zaujala vás definice pojmu Hegemonie? Pak se o ní podělte s partnery, kolegy a kamarády na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Výraz Hegemonie patří do sekce politika

Klíčová slova: informace, politika, slovo, význam, přesný výraz, politika, význam slova, terminus technicus, termín, wiki, terminologie, synonymum, názvosloví, slovník, popis, definice, odborný výraz, definice pojmu


Pojem Hegemonie je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Hegemonie? Definice termínu, výrazu z projektu Wikipedia

Tento níže umístěný text je převzat z internetové Wikipedie. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Hegemonie (z řec. hegemon – „vládce“) je proces působení mocenských praktik, kterými vládnoucí skupiny ve společnosti udržují status quo, a to za pomoci budování preventivního souhlasu společensky podřízených skupin se společenským řádem. Lze ji též popsat jako uspořádání sil skupin způsobem, kdy jedna skupina – ať už přímo, či nepřímo – vládne ostatním bez potřeby použití hrubé síly.
Vládnoucí skupina či jedinec se nazývá hegemon.

Jiné doporučené zdroje informací

Zkusit najít Hegemonie ve Wikizdrojích

Vyhledat termín Hegemonie ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít výraz Hegemonie ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat slovo Hegemonie ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít termín Hegemonie ve Wikislovníku

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Hegemonie ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Hegemonie například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve videích na Youtube, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v Google překladači.

Výběr odborných pojmů, slov, termínů a výrazů

Na stránce jste se mohli dozvědět: co znamená slovo Hegemonie? resp. co je to Hegemonie? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Hegemonie, odpověď na dotaz co je to Hegemonie?. Víte např. kdo to je Hrotič? Znáte a víte kdo je John Denver? Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Zkuste proto termín Hegemonie hledat i v jiných kategoriích (než politika). U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Tyto lze kopírovat, upravovat a dále sdílet při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, Armádní generál, hegemonie, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu internetové encyklopedie, která shromažďuje zajímavosti, známé i neznámé pojmy, významy slov, popisy termínů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Navštivte partnerskou stránku plnou tapet na plochu počítače, tabletu nebo chytrého telefonu. Vybírejte z řady motivů od mořských tapet až po oblíbené tapety sportovních aut.