Co je to?
Výraz, termín, definice slova Decentralizace. Co znamená odborný pojem Decentralizace z kategorie Politika?

Co je Decentralizace?

Co znamená pojem, definice termínu Decentralizace?

Stav, kdy se z vyšších složek či pater systému převádějí pravomoci na nižší složky systému. Decentralizovaná společnost je taková, kdy jsou pravomoci týkající se správy území úplně v pravomoci těch nejnižších orgánů, například obcí, které se samy starají o svou správu nezávisle na ústředních orgánech. Obce potom podléhají jenom určité formě dozoru z centra.


Co je to Decentralizace? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Decentralizace. Co znamená odborný pojem Decentralizace z kategorie Politika?

Nemůžeme ručit za přesnost, správnost a aktuálnost informací. Veškeré zde uvedené informace jsou bez záruky. Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Definici pojmu Decentralizace sdílejte s rodinou a kamarády na sociálních sítích Twitter, Facebook, Pinterest a Reddit.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Heslo Decentralizace je v kategorii politika

Klíčová slova: Decentralizace, vysvětlení, pojem, wiki, význam slova, význam, definice pojmu, popis, co je to Decentralizace?, informace, přesný význam, co to je, formulace, odborné názvosloví, lexikon, názvosloví, politika, terminus technicus


Pojem Decentralizace je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Wikipedie píše o slovu Decentralizace?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Decentralizaci lze popsat jako delegování (přenesení) pravomocí a s tím souvisejících odpovědností z vyšších (nadřízených) složek systému (obvykle systému správního,administrativního apod.) na nižší (podřízené) složky téhož systému. V případě zcela decentralizovaného uspořádání jsou složky, na které byly pravomoci delegovány, úplně nezávislé na ústředních orgánech, svoje úkoly plní samostatně a jen ve stanoveném rozsahu podléhají dozoru prováděnému z centra. V oblasti veřejné správy je výrazem decentralizace existence územní samosprávy a její poměr k ústředním orgánům státní správy. Určité kompetence jsou tedy přeneseny na obce, kraje. Cílem je, že nižší celky mají lepší povědomí o dění ve svém okolí, jsou blíže problémům, potřebám a jejich rozhodování by tak mělo být efektivnější. Snáz by mělo docházet k zabezpečování potřebných statků a služeb občanům. Dopady by se měly projevit efektivnějším hospodařením, dochází i k decentralizaci fiskální politiky. S politickým převratem na našem území, proběhla také změna samosprávy a významně se začaly projevovat prvky decentralizace. Reforma samosprávního sektoru přinesla odklon od centralismu, který se postupně utužoval od roku 1948 a skončil s politickou transformací. Nové nastavení veřejné správy a zákonná platforma, se staly důležitou součástí pro vstup do EU.

Další zdroje informací o slovu Decentralizace

Hledat videa s názvem Decentralizace na Youtube

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Decentralizace ve Wikimedia Commons

Zkusit najít termín Decentralizace ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat termín Decentralizace ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít výraz Decentralizace ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Decentralizace ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Decentralizace například v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku jaký je přesný význam slova Decentralizace? resp. co to je Decentralizace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Decentralizace, odpověď na dotaz co je to Decentralizace?. Víte např. kdo to je Simona Kijonková? Znáte a víte kdo je Separatista? Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Proto případně zapátrejte po pojmu Decentralizace i v jiných kategoriích (než politika). Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, vážení návštěvníci, děkujeme za návštěvu webových stránek shromažďujících známé i neznámé pojmy, významy slov, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Víte, kdo je to chachar? nebo kdo je socka? Nejen tyto hanlivé pojmy naleznete na těchto stránkách.