Co je to?
Definice výrazu Abdikace. Co znamená odborný pojem Abdikace z kategorie Politika?

Co je Abdikace?

Co znamená pojem, definice termínu Abdikace?

Abdikace je pojem pocházející z latiny, v překladu slovo abdicatio znamená odřeknutí. Obecně jde tedy o odstoupení panovníka, který se vzdává nejvyšší moci. V politice se tento pojem používá pro odstoupení hlavy státu, vzdání se trůnu nebo úřadu ještě před uplynutím funkčního období. Pokud by šlo o odstoupení ministra nebo předsedy vlády, označuje se tento krok jako demise. Abdikace a její postup bývá upravena zákonem a ústavou daného státu.
V České republice se abdikací zabývá ústava, a to abdikací prezidenta státu. Prezident postupuje podle ústavního článku číslo 61, který říká, že prezident se může vzdát svého úřadu a složit ho do rukou předsedy Senátu. Dříve bylo možno abdikovat a funkci odevzdat předsedovi Poslanecké sněmovny. Důvodem pro abdikaci mohou být vážné okolnosti, zdravotní stav nebo politické nepokoje. V současnosti starší panovníci abdikují i ve prospěch následníků trůnu, svých synů nebo jiných příbuzných.


Co je to Abdikace? Význam slova, termín, Definice výrazu Abdikace. Co znamená odborný pojem Abdikace z kategorie Politika?

Na texty zde uvedené neposkytujeme žádnou záruku. Mohou obsahovat pravopisné i faktické chyby, za které se předem omlouváme. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Uvedený text s definicí slova Abdikace můžete samozřejmě sdílet s ostatními na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Pojem Abdikace je v sekci politika

Klíčová slova: termín, co znamená, informace, přesný výraz, Abdikace, co to je, názvosloví, odborný výraz, slovo, politika, význam pojmu, slovník, definice, terminologie, synonymum, politika, lexikon, definice pojmu


Pojem Abdikace je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Abdikace? Výraz, definice slova z Wikipedie

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Abdikace (z lat. abdicatio – odřeknutí) je odstoupení hlavy státu. U předsedů vlád a ministrů se používá pojmu demise.
V České republice je abdikace prezidenta republiky upravena v čl. 61 Ústavy, podle kterého se prezident může vzdát svého úřadu do rukou předsedy Senátu. Do 1. října 2012 šlo o předsedu Poslanecké sněmovny.

Hledejte pojem Abdikace v následujících vyhledávačích

Vyhledat pojem Abdikace ve vyhledávači Yandex

Najít výraz Abdikace ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít výraz Abdikace ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít výraz Abdikace ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat heslo Abdikace na Google obrázcích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Abdikace ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Abdikace například ve Wikislovníku, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve fulltextu Google.cz nebo v Google překladači.

Další vybraná hesla, odborné termíny a pojmy

Nyní už nejspíš víte jaký je význam slova Abdikace? resp. jaký je přesný význam slova Abdikace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Abdikace, odpověď na dotaz co je to Abdikace?. Víte např. kdo to je Ivan Medek? Znáte a víte kdo je František Kinský? Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Pojmy mohou mít různé významy podle různých oborů. Doporučujeme vám proto zkusit i jinou sekci než je kategorie politika. Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, parlament, abdikace, ilustrační obrázek

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, zajímavosti, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Vzpomenete si na barvy estonské státní vlajky nebo Bulharska? Pokud tápete, podívejte se na odpověď sem.