Co je to?
Výraz, termín, definice slova Obřízka. Co znamená odborný pojem Obřízka z kategorie Kultura?

Co je Obřízka?

Co znamená termín, slovo, heslo, vysvětlení pojmu Obřízka?

Obřízka je drobný chirurgický zákrok, který má za cíl odstranit kožní řasu, která překrývá špičku penisu. Tento úkon je víceméně běžným postupem v mnoha zemích, z nichž v některých se jedná o jakousi povinnost a to především kvůli náboženskému vyznání. Běžně se obřízka provádí u černochů v afrických státech.
Obřízka představuje tedy i náboženský symbol, respektive smlouvu člověka s Bohem, na jejíž počest je obřízka tradičně prováděna u židovských a muslimských mužů či chlapců.

Co je to Obřízka? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Obřízka. Co znamená odborný pojem Obřízka z kategorie Kultura?

Neručíme za pravdivost uvedených informací. Text je vypracovaný autorkami přímo pro projekt Superia.cz

Definici slova Obřízka můžete sdílet s přáteli a kamarády na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Heslo Obřízka je v kategorii kultura

Klíčová slova: terminologie, slovo, definice pojmu, kultura, co to je, pojem, synonymum, wiki, lexikon, význam pojmu, vysvětlení, terminus technicus, přesný výraz, heslo, co je to Obřízka?, slovník, definice, formulace


Pojem Obřízka je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co označuje termín Obřízka? Odborný výraz, termín, definice slova z projektu Wikipedia

Uvedená defice je převzata z internetové online encyklopedie Wikipedia. Odkaz na článek je zde. Licence CC-BY-SA.

Mužská obřízka (cirkumcize) se řadí mezi malé chirurgické zákroky. Je to zákrok, při kterém je amputována předkožka - kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná. Na celém světě je obřezána asi čtvrtina všech mužů, tento podíl se však v jednotlivých zemích velmi liší. V USA je například obřezáno v současnosti (r. 2009) asi 75 % dospělých mužů (procento každoročně klesá), zhruba 12 % ve Velké Británii. Obřízka je zcela běžná v afrických zemích a z náboženských důvodů u židovských chlapců, kde je symbolickou smlouvou člověka s Bohem. Bůh uložil Abrahámovi, aby se na znamení smlouvy obřezal. Od té doby je tak činěno židovským chlapcům. Zákrok, při kterém se provádí obřízka u chlapců, se nazývá brit mila. Také muslimští chlapci a muži jsou obřezaní.

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Obřízka ve Wikimedia Commons

Zkusit najít Obřízka ve Wikislovníku

Hledat termín Obřízka na Google.cz

Najít termín Obřízka ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Vyhledat heslo Obřízka ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat termín Obřízka na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Obřízka například ve ruském vyhledávači Yandex, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve videích na Youtube, v metavyhledávači Info.com nebo v Lingea slovnících.

Výběr z nejčastěji hledaných slov

Teďka už zajisté víte co to je Obřízka? resp. co vlastně znamená slovo Obřízka? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Obřízka, odpověď na dotaz co je to Obřízka?. Víte např. kdo to je Georges Simenon? Znáte a víte kdo je Ras? Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Pojmy mohou mít různé významy podle toho o jaký obor se jedná. Zkuste proto vyhledávání nebo se podívejte do jiných kategorií než je kultura. Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. S těmi lze dále pracovat při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, muzeum, obřízka, ilustrační obrázek

Vážení čtenáři, děkujeme vám za návštěvu projektu shromažďujícího významy slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, zajímavosti, popisy termínů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Setkali jste se s pojmem švica a nevíte, co znamená? Pokud je vaše odpověď kladná, podívejte se na tento web na kterém můžete nalézt odpověď.