Co je to?
Odborný výraz, definice slova Klišé. Co znamená slovo Klišé z kategorie Kultura?

Co je Klišé?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Klišé?

Klišé pochází z francouzského slova cliché, což značí kopii, otisk, stereotyp. Původně se pojem klišé užíval v oboru typografie, kde označoval destičku s často se opakujícím stejným textem. Přenesený a častěji užívaný význam slova klišé je časté opakování slovních spojení, kdy slova kvůli častému a bezmyšlenkovitému opakování ztrácejí svůj smysl a stávají se všedními a frázovitými. Klišé se velmi často vyskytují v žurnalistice, v nejrůznějších projevech, ale i v umělecké oblasti.

Co je to Klišé? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Klišé. Co znamená slovo Klišé z kategorie Kultura?

Texty mohou obsahovat chyby. Text byl vytvořen autorkami právě pro projekt Superia.cz

Tento text (Klišé) můžete sdílet s přáteli na různých sociálních sítích – Facebooku, Pinterestu, Redditu nebo Twitteru.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Pojem Klišé patří do kategorie kultura

Klíčová slova: co znamená, Klišé, kultura, wiki, slovník, termín, význam, definice pojmu, význam slova, terminus technicus, co je to Klišé?, přesný význam, slovo, význam pojmu, přesný výraz, heslo, informace, odborný výraz


Pojem Klišé je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Klišé píše následující

Následující popis termínu byl převzat z otevřené online encyklopedie, ze známé Wikipedie. Pro více informací klikněte na odkaz. Licence CC-BY-SA.

Klišé (z fr. cliché) znamená obtisk, identickou kopii, stereotyp. V původním významu v typografii znamenalo destičku s neměnným, často opakovaným textem, která vznikla jako otisk sazby a nemusela se znovu sázet. Později štoček, destičku s vystouplou kresbou nebo obrázky pro tisk z výšky (knihtisk).
Odtud v přeneseném významu myšlenkový stereotyp, často opakované spojení představ nebo slov (slovní spojení). Nejčastěji otřelá metafora, která bezmyšlenkovitým opakováním ztratila smysl a stala se konvenční banalitou a frází. Vyskytují se hlavně v novinářské a politické řeči, ale existují i odborná, výtvarná nebo filmová klišé.

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Zkusit najít heslo Klišé ve vyhledávači Yandex

Najít výraz Klišé ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít slovo Klišé ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat videa s názvem Klišé na Youtube

Najít pojem Klišé ve Wikizdrojích

Zkusit najít výraz Klišé ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Klišé například v Google obrázcích, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Yahoo.com, v evropském vyhledávači Qwant nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Často hledaná slova, termíny a odborné pojmy

Teďka už zajisté víte jaký je význam slova Klišé? resp. co vlastně znamená slovo Klišé? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Klišé, odpověď na dotaz co je to Klišé?. Víte např. kdo to je Doktorand? Znáte a víte kdo je Nora Fridrichová? Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Nezbývá, než vám doporučit hledání v jiných kategoriích než je kultura. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, Národní opera, klišé, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu internetového projektu shromažďujícího významy slov, slovníková hesla, známé i neznámé pojmy, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Nezapomeňte navštívit partnerskou stránku s tapetami na plochu PC. Na výběr máte z stovky kvalitních fotografií ve vysokých rozlišeních.