Co je to?
Definice výrazu, termínu Ikebana. Co znamená odborný pojem Ikebana z kategorie Kultura?

Co je Ikebana?

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Ikebana

Ikebana neboli oživené květiny, jak zní doslovný překlad pojmu, je způsob aranžování květin, který připomíná staré japonské umění. Jde o jednoduchou vazbu, která má být v harmonii s barvami a s přírodou a je založena na hlavních bodech. Ty jsou tři a mají být symbolem lidí, země a nebe. V tom je zásadní rozdíl v pojetí aranžování ve srovnání s jinými způsoby úpravy – ty jsou většinou zaměřeny na množství a barevnost. V ikebaně se přikládá stejná důležitost jak samotným květům, tak také stonkům, větvím a listům. Stejně pozorně je vybírána i miska nebo váza pro aranžmá.
Podle velikosti a tvaru se vyskytují různé druhy ikebany – nízká, vyšší, kulatá nebo trojúhelníkového tvaru. Podle stylu aranžování se může měnit i název – například ukibana je tvořena plovoucími květy a je určena pro nahlížení shora, kakebana je zavěšena ve speciálních nádobách, oshibana se zhotovuje ze sušených květin, shikibana se dělá z ležících květů.

Co je to Ikebana? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Ikebana. Co znamená odborný pojem Ikebana z kategorie Kultura?

Neručíme za aktuálnost a správnost uvedených informací, chyby vyhrazeny. Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz

Sdílejte tuto stránku se slovem Ikebana se známými na sociálních sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Heslo Ikebana je v kategorii kultura

Klíčová slova: lexikon, slovo, význam pojmu, synonymum, definice pojmu, vysvětlení, heslo, slovník, odborné názvosloví, pojem, wiki, Ikebana, definice, popis, přesný výraz, formulace, názvosloví, přesný význam


Pojem Ikebana je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

V online encyklopedii Wikipedia se o slovu Ikebana můžete dozvědět následující

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Ikebana (japonsky: 生け花, 活花 nebo いけばな, doslova „oživené květiny“) je japonské umění aranžování květin, také známé jako kadó (華道 nebo 花道) – „cesta/umění květin“.
Na rozdíl od dekorativního aranžování květin v západních zemích se japonská ikebana snaží vytvořit harmonii lineární konstrukce, rytmu a barvy. Zatímco lidé na západě se snaží zvýrazňovat množství a barvy květin a soustředí svou pozornost hlavně na krásu květů, Japonci zdůrazňují lineární aspekty aranžování. Ikebana věnuje pozornost váze, stonkům, listům a větvím stejnou měrou jako květům. Celá struktura japonského aranžování květin je založena na liniích alegorizujících nebe, zemi a lidstvo. Ikebana tyto linie používá jako tři rozměry.

Jiné informační zdroje o pojmu Ikebana

Zkusit najít pojem Ikebana na Google obrázcích

Hledat videa s názvem Ikebana na Youtube

Zkusit najít výraz Ikebana ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít pojem Ikebana na Google.cz

Najít termín Ikebana ve fulltextu Seznam.cz

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Ikebana ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Ikebana například v metavyhledávači Info.com, v projektu slovnik.cz, ve Wikizdrojích, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Google překladači.

Víte, co znamenají tato slova, odborné termíny a pojmy?

Právě nyní již víte jaký je přesný význam slova Ikebana? resp. co přesně znamená slovo Ikebana? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Ikebana, odpověď na dotaz co je to Ikebana?. Víte např. kdo to je Tomte? Znáte a víte kdo je Osobní bankéř? Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Zkuste hledání odborného pojmu Ikebana i v jiné kategorii než je sekce kultura. U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího definice odborných pojmů, zajímavosti, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, významy slov s názvem Co Je To?.