Co je to?
Odborný výraz, definice slova Den díkůvzdání. Co znamená slovo Den díkůvzdání z kategorie Kultura?

Co je Den díkůvzdání?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Den díkůvzdání

Den díkuvzdání je jedním z nejpopulárnějších svátků ve Spojených státech. Anglicky Thanksgiving Day je již tradičním setkáním rodin u večeře. K té se podává pečený krocan s nádivkou a omáčkou z brusinek nebo hnědou masovou omáčkou. Krocan mívá kolem 7 kg, přílohou mohou být batáty nebo sladká kukuřice. Typickým dezertem je dýňový koláč. Rodina se sejde u stolu a večeře začíná nebo končí modlitbou. Probíhají také charitativní akce, kdy se rozdává jídlo bezdomovcům a chudým. Den díkuvzdání je v současnosti spojován s nákupy a spoustou jídla, historicky se však jednalo o oslavu a dík za bohatou úrodu. Slaví se vždy čtvrtý listopadový čtvrtek, v Kanadě druhé pondělí v říjnu.
Den díkuvzdání se slaví od 16. století. Kolonizátoři ze Španělska děkovali za sklizeň a úrodu Bohu. Den svátku se několikrát změnil, poslední úpravy provedl Abraham Lincoln a definitivní datum stanovil prezident Theodore Roosevelt, který tak chtěl napomoci nákupům a podpořit tak americkou ekonomiku. Po Dni díkuvzdání přichází nákupní Černý pátek. Rodinní příslušníci zůstávají spolu po celý víkend, dívají se na americký fotbal a zúčastňují se pouličních slavnostních průvodů.

Co je to Den díkůvzdání? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Den díkůvzdání. Co znamená slovo Den díkůvzdání z kategorie Kultura?

Texty mohou obsahovat chyby, nepřesnosti nebo překlepy. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Tento text (Den díkůvzdání) můžete sdílet s přáteli na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Pojem Den díkůvzdání patří do kategorie kultura

Klíčová slova: odborný výraz, lexikon, Den díkůvzdání, názvosloví, slovo, vysvětlení, popis, odborné názvosloví, heslo, terminologie, informace, co to je, pojem, synonymum, slovník, definice pojmu, co je to Den díkůvzdání?, definice


Pojem Den díkůvzdání je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Den díkůvzdání? Výraz, definice slova z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Den díkůvzdání (anglicky Thanksgiving Day) je tradiční severoamerický svátek, který patří do období dožínek. Historicky se jedná o náboženský svátek, v němž lidé vzdávají díky Bohu, běžně jej však slaví i lidé bez vyznání. Tradiční výklad bývá takový, že Den díkuvzdání poprvé slavili Otcové poutníci spolu se spřátelenými domorodci na podzim roku 1621.

Další informační zdroje o slovu Den díkůvzdání

Vyhledat termín Den díkůvzdání na Google obrázcích

Vyhledat termín Den díkůvzdání na Google.cz

Najít slovo Den díkůvzdání ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat termín Den díkůvzdání ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít frázi Den díkůvzdání ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat pojem Den díkůvzdání ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Den díkůvzdání například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve Wikislovníku, ve Wikizdrojích nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr odborných pojmů, slov, termínů a výrazů

Právě jste zjistili co je to Den díkůvzdání? resp. co přesně označuje termín Den díkůvzdání? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Den díkůvzdání, odpověď na dotaz co je to Den díkůvzdání?. Víte např. kdo to je Lukáš Langmajer? Znáte a víte kdo je Evžen Holiš? Bohužel, naše možnosti updatů článků jsou omezené. v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto termín Den díkůvzdání hledat i v jiných kategoriích (než kultura). Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu internetového projektu shromažďujícího definice odborných pojmů, popisy termínů, významy slov, známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Znáte zkratky POV, SJM nebo FTW? Tyto a dalších 1000 jiných zkratek naleznete zde.