Co je to?
Definice výrazu, termínu Dekadence. Co znamená odborný pojem Dekadence z kategorie Kultura?

Co je Dekadence?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Dekadence

Dekadence je označení pro úpadek či rozpad, nemusí však být použito vždy jen v negativním významu. Původně se jednalo o rozklad společnosti, později se pojem přenesl do oblasti umění a ujal se i jako název uměleckého směru v 19. a počátku 20. století.
Jeho podstatou byl rozklad obecně uznávaných hodnot, popření platných tradic. Dekadence se projevovala především v literatuře, kde se takto označoval pocit a názor umělců, kteří před současnou společností unikali do tzv. čistého umění.

Co je to Dekadence? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Dekadence. Co znamená odborný pojem Dekadence z kategorie Kultura?

Neručíme za pravdivost a aktuálnost informací zde uvedených. Text vytvořen redaktory Superia.cz

Zaujala vás definice slova Dekadence? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Heslo Dekadence je v kategorii kultura

Klíčová slova: co znamená, slovník, význam slova, přesný výraz, termín, lexikon, kultura, vysvětlení, Dekadence, wiki, odborné názvosloví, heslo, definice, názvosloví, pojem, synonymum, co je to Dekadence?, odborný výraz


Pojem Dekadence je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co označuje termín Dekadence? Odborný výraz, termín, definice slova z projektu Wikipedia

Následující text definice pojmu byl převzat z projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Dekadence (z lat. de-cadentia od cadere, padat) znamená úpadek, rozpad; odtud přídavné jméno dekadentní, úpadkový. Pojem dekadence se objevil ve středověké latině, odkud přešel do většiny národních jazyků. Od raného novověku byl spojován zejména představou kulturního a společenského úpadku, který podle historiků 18. a 19. století vedl k rozpadu Římské říše. Ve druhé polovině 19. století se pojmu začalo užívat i k označení tehdejšího výrazného myšlenkového a uměleckého proudu, postaveného kolem pocitů zmaru, smutku a nudy, ale také na přijímání a vytváření co nejrafinovanějšího umění. Životní styl dekadentů se vyznačoval sklony k okultismu, extrémním podobám náboženství, užívání drog a nevázanému sexuálnímu životu.

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Hledat termín Dekadence ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít pojem Dekadence na Google.cz

Najít pojem Dekadence ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít pojem Dekadence na Google obrázcích

Hledat pojem Dekadence ve vyhledávači Yahoo

Najít heslo Dekadence ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Dál můžete zkusit hledat slovo Dekadence například v Microsoft Bing, v projektu slovnik.cz, v evropském vyhledávači Qwant, ve videích na Youtube nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Doporučené pojmy, slova, odborné termíny a výrazy

Nyní už nejspíš víte co to je Dekadence? resp. jaký je přesný význam slova Dekadence? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Dekadence, odpověď na dotaz co je to Dekadence?. Víte např. kdo to je Světec? Znáte a víte kdo je Bruce Dickinson? Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Pojmy mohou mít různé významy v různých oborech lidské činnosti. Proto se porozhlédněte i v jiných sekcích (než kultura). U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie kultura, filmová klapka, dekadence, ilustrační obrázek

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího popisy termínů, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, známé i neznámé pojmy, významy slov s názvem Co Je To?.

Máte rádi přírodu a zvířata? Pokud je vaše odpověď ano, určitě si vyberete nějakou pěknou tapetu na plochu vašeho počítače z naší partnerské webové stránky.