Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Fermentace. Co znamená pojem Fermentace z kategorie Chemie?

Co je Fermentace?

Vysvětlení pojmu, termínu, hesla, výrazu Fermentace

Fermentace čili kvašení je označení biotechnologického procesu, který probíhá s pomocí mikrobiálních enzymů neboli fermentů. Při něm dochází k pozvolné přeměně organických látek v jednodušší. Tento proces se hojně využívá v potravinářství například pro produkci kysaných výrobků z mléka, alkoholických nápojů, droždí, octa, kvašení zeleniny, při zrání sýrů a výrobě dalších fermentovaných potravin. Může mít i jiné názvy, např. u čaje se tento proces nazývá oxidace. Fermentace je však užitečná i v řadě dalších oblastí, v chemii či farmaceutickém průmyslu. S její pomocí lze např. likvidovat ropné skvrny, odpadovou vodu, silážovat nebo měkčit len.
To, jak bude fermentace probíhat, závisí na surovině, ze které bude proces vycházet, na mikroorganizmech, které se celého procesu zúčastní, a také na podmínkách, které jsou pro fermentaci vytvořeny. Kvašení může být alkoholové, mléčné, octové, máselné či propionové. Vznikají tak například kyseliny, peroxidy, alkoholy nebo jednoduché cukry. Pokud však není fermentace úmyslná a požadovaná, jedná se o mikrobiální kažení surovin.


Co je to Fermentace? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Fermentace. Co znamená pojem Fermentace z kategorie Chemie?

Možnost chyb vyhrazena. Napsáno redaktory Superia.cz

Sdílejte text pojmu Fermentace s vašimi kamarády, známými a přáteli na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Termín Fermentace se nachází v kategorii chemie

Klíčová slova: heslo, co znamená, definice, popis, terminologie, slovo, termín, chemie, přesný výraz, wiki, vysvětlení, chemie, názvosloví, terminus technicus, co je to Fermentace?, formulace, odborné názvosloví, informace


Pojem Fermentace je v kategorii chemie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Fermentace? Odborný výraz, termín, definice slova z Wikipedie

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Kvašení či fermentace je proces přeměny organických látek (nejčastěji sacharidů), při němž za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší. Kvašením získávají mikroorganismy energii podobně jako dýcháním; kvašení je sice jednodušší, ale také méně efektivní než dýchání.

Jiné informační zdroje o pojmu Fermentace

Hledat termín Fermentace na Google obrázcích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Fermentace ve Wikimedia Commons

Najít heslo Fermentace ve Wikizdrojích

Hledat videa s názvem Fermentace na Youtube

Vyhledat heslo Fermentace ve Wikislovníku

Hledat termín Fermentace na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Fermentace například ve fulltextu Yahoo.com, v nabídce zboží na Heureka.cz, v evropském vyhledávači Qwant, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Lingea slovnících.

Často hledaná slova, termíny a odborné pojmy

Na této webové stránce jste se dozvěděli co znamená Fermentace? resp. co znamená slovo Fermentace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Fermentace, odpověď na dotaz co je to Fermentace?. Víte např. kdo to je Robin Wright? Znáte a víte kdo je Šochet? Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Nezbývá, než vám doporučit hledání v jiných kategoriích než je chemie. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Ty lze dále používat při splnění licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího popisy termínů, zajímavosti, významy slov, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Víte, kdo je to stalker? Jedná se pojem související se zločinem. Nejen tento pojem naleznete na stránkách s názvem Kdo je to?