Co je to?
Definice výrazu Fermentace. Co znamená odborný pojem Fermentace z kategorie Chemie?

Co to je Fermentace? Význam slova

Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Fermentace

Fermentace čili kvašení je označení biotechnologického procesu, který probíhá s pomocí mikrobiálních enzymů neboli fermentů. Při něm dochází k pozvolné přeměně organických látek v jednodušší. Tento proces se hojně využívá v potravinářství například pro produkci kysaných výrobků z mléka, alkoholických nápojů, droždí, octa, kvašení zeleniny, při zrání sýrů a výrobě dalších fermentovaných potravin. Může mít i jiné názvy, např. u čaje se tento proces nazývá oxidace. Fermentace je však užitečná i v řadě dalších oblastí, v chemii či farmaceutickém průmyslu. S její pomocí lze např. likvidovat ropné skvrny, odpadovou vodu, silážovat nebo měkčit len.
To, jak bude fermentace probíhat, závisí na surovině, ze které bude proces vycházet, na mikroorganizmech, které se celého procesu zúčastní, a také na podmínkách, které jsou pro fermentaci vytvořeny. Kvašení může být alkoholové, mléčné, octové, máselné či propionové. Vznikají tak například kyseliny, peroxidy, alkoholy nebo jednoduché cukry. Pokud však není fermentace úmyslná a požadovaná, jedná se o mikrobiální kažení surovin.


Co je to Fermentace? Význam slova, termín, Definice výrazu Fermentace. Co znamená odborný pojem Fermentace z kategorie Chemie?

Neručíme za eventuální chyby v textech. Napsáno redaktory Superia.cz

Tento krátký text můžete velmi snadno sdílet s vašimi kamarády, známými a přáteli na Pinterestu, Redditu, Twitteru anebo na Facebooku.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu    

Pojem Fermentace patří do kategorie Chemie

Klíčová slova: popis, termín, co znamená, význam, heslo, terminus technicus, slovo, synonymum, terminologie, formulace, Chemie, vysvětlení, pojem, definice pojmu, co to je, přesný výraz, definice, Chemie


Pojem Fermentace je v kategorii Chemie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Fermentace? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující popis pojmu byl převzat ze stránek Wikipedia.cz, více se dozvíte zde. Licence CC-BY-SA.

Kvašení či fermentace je proces přeměny organických látek (nejčastěji sacharidů), při němž za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší. Kvašením získávají mikroorganismy energii podobně jako dýcháním; kvašení je sice jednodušší, ale také méně efektivní než dýchání.

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Zkusit najít slovo Fermentace ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít termín Fermentace ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Fermentace ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Najít výraz Fermentace ve Wikizdrojích

Hledat videa s názvem Fermentace na Youtube

Najít termín Fermentace ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Fermentace například ve fulltextu Google.cz, v Google překladači, ve Wikislovníku, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledaná slova, termíny a odborné pojmy

Na této webové stránce jste se dozvěděli jaký je význam slova Fermentace? resp. co znamená slovo Fermentace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Fermentace, odpověď na dotaz co je to Fermentace?. Víte např. kdo to je Tiskař? Znáte a víte kdo je Blogger? Berte prosím v úvahu, že pojmy mohou mít víc definic v různém kontextu, v různých oborech. Doporučujeme vám proto porozhlédnout se v jiných kategoriích (než Chemie). Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Ty spadají pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme, že jste navštívili online slovníkový projekt zaměřený na popisy termínů, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, významy slov s názvem Co Je To?.

Víte, kdo je to stalker? Jedná se pojem související se zločinem. Nejen tento pojem naleznete na stránkách s názvem Kdo je to?