Co je Čedar?
Význam pojmu, termínu, vysvětlení výrazu Čedar
Čedar, původním názvem cheddar, je sýr pocházející z anglického jihozápadu. Produkoval se již od 12. století. Původní verze se vyráběla z ovčího nebo kozího mléka, později došlo k přechodu na kravské mléko. Říká se, že originální chuti se dosáhne použitím mléka produkovaného pouze dvěma plemeny krav.
Princip výroby je obdobný jako u ostatních polotvrdých a tvrdých sýrů. Z mléka vznikají velké bochníky s hmotností 27,5 kg. Ty se pak obvazují a nechají zrát 6 až 18 měsíců. Získají tak tvrdší nahnědlou kůrku. Čedar se nedrolí, je tvrdý a hladký. Chuť je ovlivněna stářím sýra. Mladší sýry nejsou výrazné, mají nasládlou ořechovou chuť. Zralé sýry mají výraznější ořechovou chuť, jsou chuťově dokonalé. Čedar se hodí do zapékaných pokrmů, je snadno tavitelný. Vyrábí se také varianty s různými přísadami.
Provozovatel neručí za úplnost, pravdivost či aktuálnost informací na těchto webových stránkách. Text vytvořen pro Superia.cz
Sýr čedar
Anglický sýr čedar. Autor: Jon Sullivan, zdroj: Wikimedia commons, licence: Public domain
Co označuje termín Čedar? Definice slova, termínu z projektu Wikipedia
Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.
Čedar (anglicky „Cheddar“) je polotvrdý sýr pocházející z jihozápadní Anglie, kde je také přibližně od roku 1170 tradičně vyráběn.
Vyrábí se z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka, vzácně též z mléka kozího, ve tvaru bubnovitých bochníků o váze 27,5 kilogramů. Bochníky se obvazují, aby získaly tvrdou hnědou kůru, a nechávají se zrát 6 až 18 měsíců.
Čedar má tvrdou a hladkou strukturu, je neohebný a nedrolivý. Chuť se liší stářím sýra: mladší sýry mají chuť méně výraznou, ořechovo-sladkou, často se slaným nádechem, zatímco chuť zralejších sýrů je silnější a plnější s mnohem výraznější ořechovou příchutí. Velmi staré sýry získávají chuť slaně kyselou.
V současnosti se Čedar vyrábí i mimo Anglii, například v USA, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandu, v Irsku či Jihoafrické republice. Často se dochucuje rozmanitými přísadami, jako jsou například kmín, česnek, petrželová nať, zelenina, hrozinky či pivo.
Jiné informační zdroje o pojmu Čedar
Vyhledat heslo Čedar ve fulltextovém vyhledávači Bing.com
Hledat frázi Čedar ve vyhledávači Yahoo
Hledat frázi Čedar ve vyhledávači Qwant
Zkusit najít termín Čedar ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí
Najít termín Čedar ve Wikizdrojích
Hledat videa s názvem Čedar na Youtube
Dál můžete zkusit hledat slovo Čedar například v Google obrázcích, v Google překladači, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.
Vybrané termíny, slova, pojmy
Teďka již bezesporu víte co znamená Čedar? resp. jaký je význam pojmu Čedar? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Čedar, odpověď na dotaz co je to Čedar?. Víte např. kdo to je Matěj Stropnický? Znáte a víte kdo je Recepční? Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. Pojmy mohou mít různé významy vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Radíme proto zkusit hledat pojem Čedar v dalších sekcích tohoto webu, v jiné kategorii než je jídlo. Část textů obsahuje internetový odkaz i krátkou citaci z české verze projektu Wikipedia. Ty lze dále používat při splnění licence CC-BY-SA.
Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího známé i neznámé pojmy, popisy termínů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, zajímavosti, významy slov s názvem Co Je To?.