Co je to?
Definice odborného termínu, slova Externalita. Co znamená pojem Externalita z kategorie Ekonomie?

Co je Externalita?

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Externalita?

Externalita je pojmenování pro takové konání, kdy jsou osoby nebo podniky příčinou vzniku zisků nebo naopak nákladů jiných subjektů. Externalita se realizuje prostřednictvím trhu a bez kompenzací. Ten, kdo je původcem externality, si nemůže ponechat zisk, stejně však není možno vymáhat po něm náklady. Výnosy a zisk jsou označovány jako pozitivní externalita, náklady jako negativní externalita.
Společnost prosazuje externality pozitivní a reguluje a sankcionuje negativní. Vždy je nutno vymezovat a dodržovat vlastnická práva. Toho lze dosáhnout i vyjednáváním mezi soukromými subjekty.


Co je to Externalita? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Externalita. Co znamená pojem Externalita z kategorie Ekonomie?

Informace uvedené na těchto stránkách jsou bez záruky. Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz

Doporučujeme sdílet tento text s vaším okruhem známých osob na svých sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest)..

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Heslo Externalita patří do sekce ekonomie

Klíčová slova: význam pojmu, co je to Externalita?, přesný význam, formulace, slovník, odborné názvosloví, ekonomie, popis, termín, co to je, slovo, vysvětlení, informace, odborný výraz, synonymum, terminologie, pojem, lexikon


Pojem Externalita je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Externalita? Definice slova, termínu z Wikipedie

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Externalita je označení pro aktivitu či činnost, kterou firmy či jednotlivci způsobují nedobrovolné náklady nebo zisky jiným subjektům bez kompenzace prostřednictvím trhu. Původce externality si zisky či výnosy (tzv. pozitivní externality) nemůže přivlastnit, případně náklady (tzv. negativní externality) od něj nelze vymáhat. Zájem celé společnosti na tržním výstupu se tak v přítomnosti externalit dostává do střetu se zájmem producentů externalit, kteří neberou v potaz všechny dopady jejich produkce čí jednání. V přítomnosti externalit tedy tržní rovnovážný bod není efektivní a neodpovídá tak optimálnímu množství produkce z pohledu celé společnosti. Externalita je selháním vlastnických práv, a to v důsledku vysokých transakčních nákladů.

Linky na jiné informační zdroje

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Externalita ve Wikimedia Commons

Vyhledat termín Externalita ve vyhledávači Yandex

Najít termín Externalita ve Wikizdrojích

Hledat videa s názvem Externalita na Youtube

Hledat pojem Externalita ve Wikislovníku

Zkusit najít Externalita na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Externalita například v evropském vyhledávači Qwant, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve vyhledávači Seznam.cz, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v projektu slovnik.cz.

Jaké pojmy, odborné termíny a hesla lidé hledají?

Právě nyní již víte jaký je přesný význam slova Externalita? resp. co přesně znamená slovo Externalita? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Externalita, odpověď na dotaz co je to Externalita?. Víte např. kdo to je Ladislav Tondl? Znáte a víte kdo je Pečovatelka? Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Vyzkoušet tak můžete i příslušná homonyma a synonyma v jiných sekcích než ekonomie. U některých textů najdete krátkou citaci z projektu Wikipedia včetně odkazu na kompletní text. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího popisy termínů, významy slov, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, zajímavosti, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Taky máte někdy KOPR? Tím nemyslíme zeleninu, ale trošku hanlivou avšak výstižnou zkratku.