Co je to?
Definice odborného termínu, slova Kyselina mléčná. Co znamená pojem Kyselina mléčná z kategorie Chemie?

Co je to Kyselina mléčná? Význam slova

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Kyselina mléčná

Kyselina mléčná je jedna z nejjednodušších hydroxykyselin. Tvoří bezbarvé krystaly, lehce se rozpouští a má nakyslou chuť. Chemické označení této kyseliny je CH3CH(OH)COOH. K jejímu vzniku dochází při mléčném kvašení cukrů, setkat se s ní můžeme v mléčných výrobcích, mléce, kysaném zelí, sýrech a podobně.
Kyselina mléčná je nezbytným prostředkem v potravinářství a mnoha průmyslových odvětvích. Ve zdravotnictví s využívá jako základ růstu kmenových buněk.


Co je to Kyselina mléčná? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Kyselina mléčná. Co znamená pojem Kyselina mléčná z kategorie Chemie?

Možnost chyb vyhrazena. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Sdílejte uvedený text s kolegy na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu    

Termín Kyselina mléčná je v kategorii Chemie

Klíčová slova: slovník, Chemie, definice pojmu, terminus technicus, význam pojmu, Chemie, wiki, co znamená, co je to Kyselina mléčná?, popis, vysvětlení, synonymum, terminologie, definice, lexikon, heslo, Kyselina mléčná, význam


Pojem Kyselina mléčná je v kategorii Chemie, ilustrační obrázek

Co se píše ve Wikipedii o pojmu Kyselina mléčná?

Následující text definice pojmu byl převzat z projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Kyselina mléčná je kysele chutnající, lehce rozpustná, bezbarvé krystaly tvořící kyselina s chemickým vzorcem CH3CH(OH)COOH. Po kyselině glykolové jde o druhou nejjednodušší hydroxykyselinu. Tato kyselina vzniká mléčným kvašením cukrů, např. v mléce, sýrech, kyselém zelí. Používá se proto v pekařství, pivovarnictví (E270), koželužství, k přípravě limonád a při barvení a zušlechťování textilií (pohmat, lesk). Většinou se vyskytuje jako opticky neaktivní (kyselina DL-mléčná). Používá se také kvůli svým antiseptickým vlastnostem v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů. Její L-enantiomer je koncovým produktem mléčného kvašení cukrů, a proto je přítomen v kyselém mléku a zelí. Konjugovaná báze kyseliny mléčné (její anion) se nazývá laktát CH3CH(OH)COO−.

Další zdroje informací o slovu Kyselina mléčná

Hledat videa s názvem Kyselina mléčná na Youtube

Vyhledat slovo Kyselina mléčná na Google.cz

Vyhledat termín Kyselina mléčná ve vyhledávači Qwant

Najít výraz Kyselina mléčná ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Kyselina mléčná ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít termín Kyselina mléčná ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Kyselina mléčná například ve Wikizdrojích, v nabídce zboží na Heureka.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr náhodných pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Tyto stránky vám umožnili zjistit co znamená Kyselina mléčná? resp. co to je Kyselina mléčná? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Kyselina mléčná, odpověď na dotaz co je to Kyselina mléčná?. Víte např. kdo to je Kritik? Znáte a víte kdo je Sociolog? Nezapomeňte, že slova a termíny mohou mít víc významů v různých oborech lidské činnosti. Hledejte proto odborný pojem i jinde než v sekci Chemie U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Takový typ textu je distribuován pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu projektu shromažďujícího přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, významy slov, známé i neznámé pojmy, zajímavosti, popisy termínů s názvem Co Je To?.

Náš tip. Seznam textových blahopřání ke sňatku, k výročí nebo k narozeninám.