Co je to?
Definice výrazu, termínu Žlutý trikot. Co znamená odborný pojem Žlutý trikot z kategorie Sport?

Co je Žlutý trikot?

Pojem, definice termínu, vysvětlení slova Žlutý trikot

Žlutý trikot je nejdůležitějším dresem Tour de France a stal se jedním z nejznámějších symbolů ve světě nejen cyklistického sportu. Francouzsky se žlutý trikot nazývá maillot jaune a získá ho vítěz s nejmenším součtem časů ze všech etap Tour de France. Těch je celkem 21. Jde tedy o vítěze průběžné i celkové klasifikace. Když skončí etapa závodu, přichází čas pro slavnostní obřad, který je určen vedoucímu jezdci. Ten si pak navlékne vítězný žlutý trikot a pokračuje do další etapy.
Autorem nápadu na žlutý trikot je Géo Lefévre, který byl asistentem organizátora soutěže Desgrangeho. Henri Desgrange byl sám držitelem 12 světových rekordů v cyklistice a byl i prvním, kdo organizoval Tour de France roku 1913. Žlutá barva byla zvolena podle barvy papíru časopisu L´Auto. Ten byl tištěný na zažloutlém papíru. Prvním závodníkem, který žlutý dres získal, byl právě francouzský cyklista Eugene Christophe.


Co je to Žlutý trikot? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu Žlutý trikot. Co znamená odborný pojem Žlutý trikot z kategorie Sport?

Omlouváme se za případné neaktuální údaje a pravopisné chyby na webových stránkách. Snažíme se neustále zlepšovat obsah a kvalitu stránek, a vaše zpětná vazba je pro mě velmi důležitá. Děkujeme za pochopení.Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Zaujala vás definice slova Žlutý trikot? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Heslo Žlutý trikot je v kategorii sport

Klíčová slova: co znamená, co to je, slovník, význam slova, heslo, odborný výraz, význam pojmu, odborné názvosloví, přesný význam, synonymum, sport, definice pojmu, popis, lexikon, informace, vysvětlení, Žlutý trikot, termín


Pojem Žlutý trikot je v kategorii sport, ilustrační obrázek

Wikipedie píše o slovu Žlutý trikot?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Žlutý trikot (žlutý dres) je označení pro sportovní dres ve žluté barvě, který má právo nosit vedoucí průběžné klasifikace některých sportovních soutěží.
Původně se začal používat v roce 1919 pro závodníky etapového závodu v silniční cyklistice, ale později se jeho používání rozšířilo i na další, především lyžařské sporty.
Jako první přišel s myšlenkou označit vedoucího jezdce závodu barevně odlišeným trikotem hlavní organizátor Tour de France Henri Desgrange. Žlutou barvu zvolil podle toho, že časopis L’Auto (předchůdce L’Équipe), který závod pořádal, byl tištěn na žlutě zbarveném papíře. Prvním závodníkem, který žlutý trikot (francouzsky Le maillot jaune) oblékl, byl 19. července 1919 Francouz Eugène Christophe. Od roku 1987 je sponzorem žlutého trikotu TdF banka Crédit Lyonnais.

Další informační zdroje o slovu Žlutý trikot

Najít slovo Žlutý trikot na Google.cz

Najít termín Žlutý trikot ve vyhledávači Qwant

Vyhledat termín Žlutý trikot ve Wikislovníku

Najít slovo Žlutý trikot na Google obrázcích

Hledat slovo Žlutý trikot ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat videa s názvem Žlutý trikot na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Žlutý trikot například v metavyhledávači Info.com, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr odborných pojmů, slov, termínů a výrazů

Nyní už nejspíš víte jaký je přesný význam slova Žlutý trikot? resp. jaký je přesný význam slova Žlutý trikot? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Žlutý trikot, odpověď na dotaz co je to Žlutý trikot?. Víte např. kdo to je Zásobovač? Znáte a víte kdo je Alois Rašín? Bohužel, naše možnosti updatů článků jsou omezené. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto termín Žlutý trikot hledat i v jiných kategoriích (než sport). U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, popisy termínů, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, významy slov s názvem Co Je To?.

Náš tip. Seznam textových blahopřání ke sňatku, k výročí nebo k narozeninám.