Co je to?
Odborný výraz, definice slova Parlament. Co znamená slovo Parlament z kategorie Politika?

Co je Parlament?

Co znamená termín Parlament? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Parlament je zákonodárný sbor volených zástupců lidu. Nejčastěji se s ním setkáme ve státech s demokratickým státním zřízením. Parlament může mít jednu nebo dvě části, může být jednokomorový nebo dvoukomorový. Parlament České republiky je dvoukomorový, tvořený Poslaneckou sněmovnou (dolní komora) a Senátem (horní komora). Příkladem jednokomorového parlamentu je Národní rada Slovenské republiky.


Co je to Parlament? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Parlament. Co znamená slovo Parlament z kategorie Politika?

Informace jsou bez jakékoliv záruky, neručíme za faktickou správnost, aktuálnost a jazykovou přesnost uvedených informací. Text vytvořen pro Superia.cz

Tento text (Parlament) můžete sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Pojem Parlament patří do kategorie politika

Klíčová slova: terminus technicus, lexikon, odborný výraz, význam, co znamená, wiki, informace, formulace, Parlament, vysvětlení, synonymum, pojem, přesný význam, přesný výraz, slovník, co to je, názvosloví, heslo


Pojem Parlament je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Parlament? Definice termínu, výrazu z Wikipedie

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Parlament je zákonodárný sbor volených či nevolených zástupců příslušné administrativní územní jednotky, ať už je to stát, svazek států, nebo spolková země státu. Původní význam tohoto slova ve francouzštině je mluvení, rozprávka, rozhovor (parler je francouzsky mluvit). Význam zastupitelský sbor parlament dostal až v anglickém prostředí.
Jeho moc a vliv se odvíjí od politického uspořádání či režimu, v demokraciích má zákonodárnou moc, může mít důležitou roli při tvorbě nebo rozpuštění vlády, má vyšetřovací a intervenční právo. Může však mít pouze formální, poradní funkci. Parlament rozhoduje v hlasování, pro některá (důležitá) usnesení nestačí prostá nadpoloviční většina, ale většina kvalifikovaná.

Odkazy na jiné weby a vyhledávače

Hledat výraz Parlament ve vyhledávači Qwant

Vyhledat termín Parlament ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Parlament ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Vyhledat slovo Parlament ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat heslo Parlament ve Wikizdrojích

Hledat výraz Parlament ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Parlament například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Lingea slovnících, ve ruském vyhledávači Yandex, ve videích na Youtube nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Vybrané termíny, slova, pojmy

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku co je to Parlament? resp. jaký je význam slova Parlament? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Parlament, odpověď na dotaz co je to Parlament?. Víte např. kdo to je Soňa Porupková? Znáte a víte kdo je Tatar? Informace uvedené zde mohou být zastaralé či neaktuální. Texty neaktualizujeme pravidelně. v závislosti na oboru a kontextu. Radíme proto zkusit hledat pojem Parlament v dalších sekcích tohoto webu, v jiné kategorii než je politika. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na zajímavosti, přesné vysvětlení slov, popisy termínů, významy slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Taky máte někdy KOPR? Tím nemyslíme zeleninu, ale trošku hanlivou avšak výstižnou zkratku.