Co je to?
Odborný výraz, definice slova Pyrrhovo vítězství. Co znamená slovo Pyrrhovo vítězství z kategorie Politika?

Co je Pyrrhovo vítězství?

Co znamená termín, vysvětlení pojmu Pyrrhovo vítězství?

Pyrrhovo vítězství je pojem z oblasti historie. Jde o termín, který popisuje situaci, kdy jedna strana dosáhne vítězství v konfliktu, ale za tak vysokou cenu a se ztrátami, že to má téměř stejné negativní dopady jako porážka. Tento termín je odvozen od jména vojevůdce Pyrrha z Epeiru, který ve 3. století před naším letopočtem vedl několik válečných kampaní proti Římské říši. Pyrrhovy úspěchy byly zpočátku poměrně výrazné. Vyhrál několik bitev proti Římanům, včetně slavné bitvy u Herakleia a bitvy u Auscula. Tato vítězství však vybojoval za velmi vysokou cenu. Pyrrhovy vojsko utrpělo značné ztráty, a to jak většinou bojovníků, tak i důstojníků. To způsobilo, že i když byl Pyrrhos schopen vyhrát bitvy, jeho vojsko bylo oslabené a vnitřně vyčerpané. Když noviny o Pyrrhových kampaních dorazily do Říma, Římané si uvědomili, že ačkoli byl Pyrrhos vítězem, jeho úspěchy zanechaly vojska tak oslabená, že by těžko mohla dále podobně úspěšně bojovat.
To dalo vzniknout termínu Pyrrhovo vítězství, což znamená vítězství, které způsobilo takové ztráty, že bylo pro vítěze těžké či nemožné využít svého triumfu a upevnit svou pozici. Podobné se pojem používá v mnoha situacích nevojenského kontextu. Například ve strategickém plánování, politice nebo ekonomii může existovat tendence dosáhnout krátkodobého vítězství za cenu dlouhodobých problémů. Pyrrhovo vítězství je tak upomínkou na to, že kvantita vítězství nemusí vždy znamenat kvalitu a úspěch může být měřen širším pohledem na dlouhodobé následky.


Co je to Pyrrhovo vítězství? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Pyrrhovo vítězství. Co znamená slovo Pyrrhovo vítězství z kategorie Politika?

Texty mohou obsahovat chyby. Text napsán pro Superia.cz

Sdílejte tento text s heslem Pyrrhovo vítězství s jinými lidmi na sociálních sítích Pinterestu, Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Výraz Pyrrhovo vítězství patří do kategorie politika

Klíčová slova: slovo, odborný výraz, politika, co je to Pyrrhovo vítězství?, politika, terminus technicus, význam, odborné názvosloví, slovník, co to je, význam slova, wiki, synonymum, terminologie, názvosloví, přesný výraz, vysvětlení, formulace


Pojem Pyrrhovo vítězství je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Jiné doporučené zdroje informací

Vyhledat heslo Pyrrhovo vítězství ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít pojem Pyrrhovo vítězství ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat videa s názvem Pyrrhovo vítězství na Youtube

Zkusit najít frázi Pyrrhovo vítězství ve Wikipedii

Zkusit najít slovo Pyrrhovo vítězství ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít heslo Pyrrhovo vítězství na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Pyrrhovo vítězství například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Google překladači, v evropském vyhledávači Qwant, v Microsoft Bing nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Zkuste také následující odborné pojmy, termíny a hesla

Teďka už zajisté víte co znamená slovo Pyrrhovo vítězství? resp. co vlastně znamená slovo Pyrrhovo vítězství? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Pyrrhovo vítězství, odpověď na dotaz co je to Pyrrhovo vítězství?. Víte např. kdo to je Mág? Znáte a víte kdo je Christiaan Huygens? Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Pojmy mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Zkuste hledání i v jiné sekci webu než v politika. Některé texty jsou rozšířeny o citaci z české Wikipedie. Je zde uveden i odkaz na konkrétní stránku ze zmíněné encyklopedie. Tyto lze kopírovat, upravovat a dále sdílet při dodržení licence CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie politika, demokracie, pyrrhovo vítězství, ilustrační obrázek

Milí čtenáři, děkujeme vám za návštěvu internetové encyklopedie, která shromažďuje přesné vysvětlení slov, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, zajímavosti, významy slov s názvem Co Je To?.

Blízký východ je dnes hodně horká a diskutovaná oblast. Víte však, které země do této oblasti patří? Poznali byste jejich vlajky? Navštivte náš spřátelený web, který obsahuje nejenom vlajky zemí blízkého východu.