Co je to?
Výraz, termín, definice slova Surrealismus. Co znamená odborný pojem Surrealismus z kategorie Kultura?

Co je Surrealismus?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Surrealismus?

Surrealismus je označení uměleckého směru, který se prosazoval v polovině 20. století. V tvorbě části umělců přetrvává i v současnosti. Zasáhl celou oblast kultury, zvláště vynikl v literatuře, výtvarném umění, ve filmu či divadelní tvorbě. Jedná se také o filozofický směr a směřování života. Nejproslulejší autoři surrealismu ovlivnili i další tvůrce, kteří se pak věnovali jiné tvorbě, ale přesto u nich lze surrealistické prvky nalézt. Počátky tohoto směru lze najít u generace tzv. prokletých básníků, vznik ovlivnila umělecká avantgarda a umělecké prostředí Paříže jako centra moderního umění. Zde působili umělci z celého světa a vznikla řada nových uměleckých směrů.
Po první světové válce se změnil hodnotový žebříček a byl vyjadřován odpor vůči klasické měšťanské společnosti, oficiálnímu uměni a autoritám. Rozvíjela se věda, hlavně psychologie, a vznikaly nové filozofické směry. Tento vývoj se odrážel i v umění, na které působila především dialektika a psychoanalýza a rozvoj nových uměleckých technik. Surrealisté se snaží osvobodit mysl, kladou zásadní důraz na podvědomí. Ztvárňují sny, myšlenky, představy a pocity. Směr byl definován v Surrealistickém manifestu vydaném André Bretonem. Z výtvarných umělců patří k nejznámějším Salvador Dalí.

Co je to Surrealismus? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Surrealismus. Co znamená odborný pojem Surrealismus z kategorie Kultura?

Pečlivě jsme zkontrolovali všechny informace a údaje. Přesto však nevylučujeme, že je v textech chyba. Napsáno redaktory Superia.cz

Líbí se vám definice pojmu Surrealismus? Pak se o ní podělte s vašimi přáteli na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Pojem Surrealismus je v kategorii kultura

Klíčová slova: wiki, význam slova, pojem, kultura, popis, názvosloví, odborný výraz, význam pojmu, Surrealismus, význam, co to je, vysvětlení, synonymum, formulace, definice pojmu, přesný výraz, heslo, co je to Surrealismus?


Pojem Surrealismus je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Surrealismus píše následující

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Surrealismus (výslovnost syrealizmus) je evropský umělecký směr, ale také životní styl, který usiluje o osvobození mysli, zdůrazňuje podvědomí. Snaží se o zachycení snů, představ, pocitů a myšlenek. První impulsy surrealismus dostal od André Bretona, jeho prudký rozvoj umožnil Salvador Dalí. Surrealismus je stále aktivní směr, ačkoli se od původních myšlenek značně vzdálil.

Další informační zdroje

Vyhledat heslo Surrealismus na Google obrázcích

Zkusit najít pojem Surrealismus ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Najít slovo Surrealismus ve Wikizdrojích

Hledat výraz Surrealismus ve vyhledávači Qwant

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Surrealismus ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat slovo Surrealismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Surrealismus například ve ruském vyhledávači Yandex, v Google překladači, ve videích na Youtube, ve vyhledávači Seznam.cz nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Teďka už zajisté víte co je to Surrealismus? resp. co vlastně znamená slovo Surrealismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Surrealismus, odpověď na dotaz co je to Surrealismus?. Víte např. kdo to je Mizera? Znáte a víte kdo je Eva Jiřičná? Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Surrealismus v jiné sekci než kultura. U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na známé i neznámé pojmy, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, popisy termínů, zajímavosti, významy slov s názvem Co Je To?.

Zavzpomínejte na klasiské hry zvané Arkády. Manic miner, Pacman nebo Lemmings si nyní můžete zahrát zdarma a online ve vašem prohlížeči.