Co je to?
Výraz, termín, definice slova Baroko. Co znamená odborný pojem Baroko z kategorie Kultura?

Co je Baroko?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Baroko?

Baroko je umělecký sloh, který vznikl na konci 16. století v Itálii. Postupně se rozšířil po celé Evropě, a v 1. století převládl nad slohem renesančním. Původní význam slova je označení pro perlu s nepravidelným tvarem. Jako název uměleckého slohu se pojem baroko vžil až v 18. století. Vznik slohu je spojen s politikou, absolutizmem a protireformací. Barokní umění podporovalo katolicizmus. Důraz je kladem na velkolepost, okázalost, pestrost různých forem, pohyb, energii a dramatické působení. Výrazná je hra světla a stínu a kontrasty. Umělecky zpracovávána jsou zjevení, zázraky, svatí a mučedníci.
Baroko se zaměřuje na city, věčný život, podřízenost Bohu. V architektuře se baroko štěpí do dvou směrů, klasického baroka a dynamického baroka. Stavby mají obrys elipsy, staví se kopule, stavby jsou monumentální, zdobené pilíři a sochami. Budují se hlavně církevní stavby, ale i zámky, paláce a další. V malířství převládají biblické a církevní motivy, krajiny nebo lovecké scény. V hudbě převládají harmonické instrumentální melodie, literatura využívá bohatý jazyk, drama, city, nadpřirozené motivy.

Co je to Baroko? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Baroko. Co znamená odborný pojem Baroko z kategorie Kultura?

Provozovatel neručí za správnost a úplnost jakýchkoliv informací a dokumentů umístěných na webových stránkách. Sepsáno redaktory Superia.cz

Líbí se vám definice pojmu Baroko? Pak se o ní podělte s vašimi přáteli prostřednictvím uvedených tlačítek na sociálních sítích Facebook nebo Twitter.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Termín Baroko je v kategorii kultura

Klíčová slova: přesný výraz, kultura, slovo, termín, informace, význam pojmu, co to je, synonymum, definice, terminologie, přesný význam, co je to Baroko?, formulace, odborné názvosloví, lexikon, pojem, wiki, terminus technicus


Pojem Baroko je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Baroko? Odborný výraz, termín, definice slova z Wikipedie

Níže uvedený text byl převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Baroko či barok je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě v 17. a 18. století. Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích. Charakteristickými znaky baroka jsou dynamika – snaha o vyjádření pohybu, emotivnost až citová vypjatost, bohatost tvarů i zdobnosti a velkolepost.
Výraz původně snad z port. pérola barroca – perla nepravidelného tvaru, byl původně posměšný, později se vžil jako běžné označení. Slovem baroko se pak označuje i toto období.

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Zkusit najít heslo Baroko ve vyhledávači Qwant

Najít heslo Baroko ve vyhledávači Yandex

Vyhledat pojem Baroko ve Wikizdrojích

Zkusit najít slovo Baroko ve fulltextu Seznam.cz

Hledat videa s názvem Baroko na Youtube

Zkusit najít heslo Baroko ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Baroko například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v Google překladači, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Na stránce jste se mohli dozvědět: co znamená Baroko? resp. co je to Baroko? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Baroko, odpověď na dotaz co je to Baroko?. Víte např. kdo to je James Brown? Znáte a víte kdo je Štěpánka Decastelo? Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Baroko v jiné sekci než kultura. Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. Takovéto texty spadají pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na popisy termínů, zajímavosti, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, definice odborných pojmů, významy slov s názvem Co Je To?.

Nejjednodušší způsob oživení pracovní plochy vašeho Windows, Androidu nebo jiného operačního systému je změna pozadí. Navštivte partnerskou stránku a vybírejte se stovek tapet přírody, Vesmíru apod.