Co je to?
Definice výrazu, termínu DPH. Co znamená odborný pojem DPH z kategorie Ekonomie?

Co je DPH?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu DPH?

Velice častou zkratkou používanou v ekonomii je DPH. S tímto se nejspíš setkal každý z nás a jedná se o zkrácenou verzi pro daň z přidané hodnoty. DPH tvoří jeden z nejdůležitějších bodů státního rozpočtu. Daň z přidané hodnoty platí všichni při nákupu většiny zboží či služeb. Dodavatel musí odvádět z provedeného obchodu část hodnoty státu.
Základní sazba DPH je v současné době 21% a snížená sazba činí 15%. Evropská unie upravuje DPH pro určité druhy zboží.


Co je to DPH? Význam slova, termín, Definice výrazu, termínu DPH. Co znamená odborný pojem DPH z kategorie Ekonomie?

Neručíme za přesnost, úplnost a hodnověrnost jakýchkoliv informací sdělovaných prostřednictvím těchto webových stránek. Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz

Zaujala vás definice slova DPH? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Heslo DPH je v kategorii ekonomie

Klíčová slova: význam slova, heslo, slovník, terminus technicus, ekonomie, odborný výraz, lexikon, vysvětlení, odborné názvosloví, co to je, synonymum, popis, wiki, termín, význam, slovo, formulace, pojem


Pojem DPH je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co píše online projekt Wikipedia o pojmu DPH?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Daň z přidané hodnoty (zkratka DPH) tvoří jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu. Platí ji všichni při nákupu většiny zboží a služeb, proto se jí také někdy říká univerzální daň. Princip této daně je v tom, že dodavatel, pokud je registrován jako plátce, musí odvést z obchodu část hodnoty, pokud je tento obchod předmětem daně. Naopak odběratel si za jistých podmínek může zažádat o vrácení daně, kterou při obchodu dodavateli (plátci) zaplatil. Hlavní výhodou této daně pro státní rozpočet je, že se snadno vymáhá a subjekty se jejímu placení mohou hůře vyhnout.

Další zdroje informací

Hledat termín DPH ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít heslo DPH ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít frázi DPH ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem DPH ve Wikimedia Commons

Hledat slovo DPH ve vyhledávači Yahoo

Hledat heslo DPH ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo DPH například v metavyhledávači Info.com, v Lingea slovnících, v Google obrázcích, ve Wikislovníku nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Právě jste zjistili jaký je přesný význam slova DPH? resp. co přesně označuje termín DPH? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu DPH, odpověď na dotaz co je to DPH?. Víte např. kdo to je Pavel Krška? Znáte a víte kdo je Bašár al-Asad? Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu DPH v jiné sekci než ekonomie. U části textů najdete citaci z české Wikipedie. Spolu s textem je vždy uvedena i url adresa na konkrétní stránku projektu. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Milí čtenáři, nezbývá než vám poděkovat za návštěvu stručného webového slovníku, který se zaměřuje na přesné vysvětlení slov, zajímavosti, významy slov, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Víte, co je to viz? Víte, že se nejedná o zkratku?