Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Neomarxismus. Co znamená pojem Neomarxismus z kategorie Politika?

Co je Neomarxismus?

Co znamená pojem, definice termínu Neomarxismus?

Neomarxismus je pojem označující politický a teoretický směr, který vychází z myšlenek klasického marxismu, ale rozvíjí je v rámci moderních sociálních a politických kontextů. Tato ideologie se vyvinula v průběhu 20. století jako reakce na některé nedostatky a změny v tehdejší společnosti. Základní myšlenkou neomarxismu je kritika kapitalismu a důraz na sociální nerovnosti, ale zároveň se snaží integrovat do své teorie i jiné faktory, jako jsou kultura, gender a identita. Jedním z klíčových prvků neomarxismu je přesvědčení o tom, že ekonomické vztahy nejsou jediným určujícím faktorem ve společnosti. Zatímco klasický marxismus stavěl na rozdělení společnosti do třídy na základě vlastnictví výrobních prostředků, neomarxismus požadoval také význam kulturních a sociálních faktorů při formování společnosti. Tímto způsobem se snaží lépe vysvětlit komplexnost moderních společností a vztahů mezi různými sociálními skupinami.
Dalším důležitým prvkem neomarxismu je důraz na kritiku tzv. kulturní hegemonie. Tato myšlenka pochází od italského filozofa Antonia Gramsciho, který prosazoval názor, že dominance jedné sociální skupiny nad ostatními je založena nejen na ekonomické moci, ale také na kulturních hodnotách, normách a ideologiích. Neomarxisté se snaží analyzovat, jak mocenské struktury tvoří myšlení a chování lidí prostřednictvím kulturních prostředků, jako jsou média, vzdělání a umění. V oblasti politiky a sociologie se také zabývají analýzou moci a konfliktů ve společnosti. Důraz je kladen na nerovnost a odlišnosti mezi různými skupinami a třídami je spojen s cílem dosáhnout sociální spravedlnosti a zmírnit společenské rozdíly.


Co je to Neomarxismus? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Neomarxismus. Co znamená pojem Neomarxismus z kategorie Politika?

Přes veškerou snahu je možné, že v text bude obsahovat chyby. Předem se za ně omlouváme. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Sdílejte text pojmu Neomarxismus s vašimi kamarády, známými a přáteli na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Heslo Neomarxismus se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: wiki, přesný význam, definice pojmu, popis, význam pojmu, názvosloví, terminologie, synonymum, definice, Neomarxismus, co znamená, odborné názvosloví, slovo, co je to Neomarxismus?, formulace, slovník, informace, politika


Pojem Neomarxismus je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Linky na jiné informační zdroje

Zkusit najít heslo Neomarxismus ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat videa s názvem Neomarxismus na Youtube

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Neomarxismus ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat slovo Neomarxismus na Google obrázcích

Zkusit najít slovo Neomarxismus ve Wikislovníku

Hledat heslo Neomarxismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Neomarxismus například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr z náhodných odborných pojmů, hesel, termínů

Na stránce jste se mohli dozvědět: jaký je přesný význam slova Neomarxismus? resp. co je to Neomarxismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Neomarxismus, odpověď na dotaz co je to Neomarxismus?. Víte např. kdo to je Stephen Lang? Znáte a víte kdo je Ulysses S. Grant? Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Zkuste hledat odborný výraz Neomarxismus i v jiné sekci než je kategorie politika. Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Tyto texty lze potom kopírovat, editovat a dále šířit při splnění podmínek vyplývajících z licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, děkujeme za návštěvu online projektu (slovníku) shromažďujícího přesné vysvětlení slov, známé i neznámé pojmy, významy slov, slovníková hesla, zajímavosti, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Syn, sytý, sýr ... Dokázali byste z hlavy vyjmenovat všechna vyjmenovaná slova po S?