Co je to?
Výraz, termín, definice slova Jarmark. Co znamená odborný pojem Jarmark z kategorie Kultura?

Co je Jarmark?

Význam termínu, výrazu, vysvětlení pojmu Jarmark

Jarmark je české označení pro výroční trh. Pochází z německého slova Jahrmarkt. Jde o událost jak společenského, tak obchodního charakteru. Výroční trhy se pořádaly na základě privilegií, která musel udělovat panovník. Tento akt se konal u příležitosti povýšení vesničky na město. Jarmark byl jednorázovou akcí, četnost byla určena právě privilegiem. Většinou se jednalo o dobu, kdy probíhaly také různé svátky, jako např. Velikonoce.
Jarmark vždy trval po více dní. Na tento trh přijížděli i přespolní obchodníci a prodávalo se zde zboží, které nebylo běžně dosažitelné. Jarmark tak byl jiný a významnější než obvykle konané týdenní trhy, kde bylo dostupné především zboží běžné spotřeby. Výroční trhy doprovázely i další akce zábavnějšího charakteru, medvědáři, loutkáři, lidové divadlo, artisté nebo příležitostní malíři. Pokud proběhla na jarmarku větší nákupní akce, byla většinou domluvena v hospodě a tam hned také patřičně zapita.

Co je to Jarmark? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Jarmark. Co znamená odborný pojem Jarmark z kategorie Kultura?

Omlouváme se za případné chyby, které se mohou vyskytnout na našich webových stránkách. Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz

Definici slova Jarmark můžete sdílet s přáteli a kamarády na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Heslo Jarmark je v kategorii kultura

Klíčová slova: názvosloví, význam, definice pojmu, kultura, odborný výraz, terminologie, heslo, slovník, synonymum, kultura, slovo, popis, vysvětlení, význam pojmu, Jarmark, informace, co znamená, co to je


Pojem Jarmark je v kategorii kultura, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Jarmark? Definice slova, termínu z Wikipedie

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Jarmark (německy Jahrmarkt) je ekonomicko-společenská akce pořádaná na základě privilegia uděleného panovníkem, který je většinou uděloval při povyšování vesnice na městečko. Trh se konal jednorázově (například kolem Velikonoc), v období, jež stanovovalo dané privilegium, ale délka konání trhu dosahovala třeba i jednoho týdne.
Trhů se účastnili i obchodníci přijíždějící na něj z větších vzdáleností či nabízející běžně nedostupné zboží (třeba látky, stuhy, pentle potřebné pro dívčí kroje, dále kožišníci, obuvníci, řešetáři a další). Tím se odlišoval od týdenních trhů, které se konaly pravidelně vždy některý den v týdnu (v Hroznové Lhotě to například bylo každé úterý) a nabízelo se na nich spíše zboží denní potřeby (potraviny a podobně). Výroční trhy navštěvovaly také různé potulné atrakce, jako bylo lidové a loutkové divadlo, artisté, medvědáři nebo potulní malíři.
Větší obchody se na výročním trhu domlouvaly v hospodě a větší, dobře provedené transakce se zde také zapily, čemuž se říkalo litkup či aldamáš.

Zkuste zjistit více informací o slovu Jarmark v následujících zdrojích

Vyhledat heslo Jarmark ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít výraz Jarmark na Google.cz

Hledat termín Jarmark ve vyhledávači Qwant

Hledat videa s názvem Jarmark na Youtube

Vyhledat heslo Jarmark ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat výraz Jarmark ve Wikizdrojích

Dál můžete zkusit hledat slovo Jarmark například ve fulltextu Yahoo.com, v Lingea slovnících, v Microsoft Bing, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr náhodných pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Teďka už zajisté víte jaký je přesný význam slova Jarmark? resp. co vlastně znamená slovo Jarmark? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Jarmark, odpověď na dotaz co je to Jarmark?. Víte např. kdo to je Diana Kobzanová? Znáte a víte kdo je Jiří Planner? Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. podle toho o jaký obor se jedná. Vyzkoušejte proto hledání v jiných kategoriích (než kultura). Některé texty jsme rozšířili i o krátkou citaci z Wikipedia.cz. K této citaci vždy uvádíme i odkaz na konkrétní stránku. S těmi lze dále pracovat při dodržení licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení návštěvníci, děkujeme vám za navštívení našeho encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na slovníková hesla, zajímavosti, popisy termínů, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů, významy slov s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená zkratka HPP, JOP nebo EIA? Odpověď můžete získat zde.