Co je to?
Odborný výraz, definice slova Velká koalice. Co znamená pojem Velká koalice z kategorie Politika?

Co je Velká koalice?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Velká koalice

Velká koalice je název pro spojení politické moci dvou největších politických stran. Ty mají rozdílnou ideologii a proti nim stojí jiné strany. Může jít například o spojení pravicové a levicové strany.
Obě silné strany se společně pokoušejí vytvořit většinovou vládu i za cenu ústupků z vlastních programů. Protože se tyto dvě strany od sebe zásadně liší, nebývá velká koalice častou formou vlády.


Co je to Velká koalice? Význam slova, termín, Odborný výraz, definice slova Velká koalice. Co znamená pojem Velká koalice z kategorie Politika?

Žádným způsobem neručíme za informace nebo obsah uvedený na těchto internetových stránkách. Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Text s definicí výrazu Velká koalice doporučujeme sdílet s dalšími lidmi na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Heslo Velká koalice se nachází v sekci politika

Klíčová slova: odborné názvosloví, slovo, význam pojmu, politika, formulace, přesný význam, význam slova, Velká koalice, informace, popis, přesný výraz, terminologie, odborný výraz, definice, politika, definice pojmu, heslo, wiki


Pojem Velká koalice je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Velká koalice? Odborný výraz, termín, definice slova z projektu Wikipedia

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Velkou koalicí je většinou chápáno spojenectví dvou nejsilnějších politických stran, které jsou zpravidla opačných politických ideologií (např. pravice a levice). Pojem velká koalice (tzv. grand coalition) je někdy používán i v širším slova smyslu jako termín označující vlády složené z více než dvou stran, nicméně se pak význam termínu velká koalice úplně ztrácí. To čemu se někdy říká grand coalition se v češtině označuje jako „široká koalice“, či „nadměrná koalice“. Podmínkou velké koalice je tedy spojení dvou velkých politických stran, které jsou ideologicky protikladné a mimo jejich spojení zůstává minimálně jeden další protivník. Toto spojenectví na exekutivní úrovni je uspořádaní v parlamentním systému s více politickými stranami a disponuje nadpoloviční většinou hlasů v legislativním orgánu, kterému je vláda, v níž jsou obě strany zastoupeny, odpovědná. Termín velká koalice je nejběžněji používán v zemích, kde existují dvě dominantní strany s různými ideologickými orientacemi, z nichž žádná ovšem nedisponuje v parlamentu absolutní většinou křesel a několik dalších menších stran, které uspěly ve volbách a mají zastoupení v parlamentu. Obvykle se obě velké strany snaží vytvořit vlastní většinovou vládu s pomocí menších ideově spřízněných stran. Teprve pokud se tato varianta nepodaří, začínají jednat společně o velké koalici. Vzhledem k tomu, že se obě velké strany zpravidla liší v hlavních ideologických otázkách a jsou všeobecně vnímány jako hlavní soupeři, nepatří velká koalice k nejčastějším modelům vládnutí.

Linky na další online zdroje

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Velká koalice ve Wikimedia Commons

Zkusit najít heslo Velká koalice na Google obrázcích

Hledat termín Velká koalice ve Wikislovníku

Zkusit najít heslo Velká koalice na Google.cz

Hledat slovo Velká koalice ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat videa s názvem Velká koalice na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Velká koalice například v evropském vyhledávači Qwant, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr z nejčastěji hledaných slov

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku jaký je přesný význam slova Velká koalice? resp. co se vlastně skrývá pod slovem Velká koalice? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Velká koalice, odpověď na dotaz co je to Velká koalice?. Víte např. kdo to je Steve Wozniak? Znáte a víte kdo je Jan Dolanský? Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto vyhledávání nebo se podívejte do jiných kategorií než je politika. Část textů obsahuje internetový odkaz i krátkou citaci z české verze projektu Wikipedia. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího významy slov, popisy termínů, definice odborných pojmů, známé i neznámé pojmy, zajímavosti, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů je Egypt. Na těchto webových stránkách se o něm dozvíte mnoho zajímavého.