Co je to?
Definice výrazu Účtenková loterie. Co znamená odborný pojem Účtenková loterie z kategorie Politika?

Co je Účtenková loterie?

Co znamená termín, vysvětlení pojmu Účtenková loterie?

Účtenková loterie je poměrně úspěšný způsob, jak dosáhnout toho, aby obchodníci ke všem nákupům řádně vystavovali účtenky, což výrazně zvyšuje možnost kontrolovat odvádění daní, např. daně z přidané hodnoty. Účtenky jsou slosovatelné a výhrou je daná finanční částka. Tato metoda se v nedávné době velmi osvědčila na Slovensku a to natolik, že tamní vláda dokonce uvažovala o snížení daní, protože po zavedení účtenkové loterie byl výběr daní mnohem efektivnější.
Účtenkové loterie se pořádají po celém světě. Průkopníkem je Tchaj-wan, který soutěž pořádá nepřetržitě od roku 1951.
V České republice byla ministerstvem financí pořádána účtenková loterie v letech 2017-2020 pod názvem Účtenkovka. Zrušena byla ke konci března 2020 kvůli úsporných opatřením způsobených pandemií nemoci COVID-19. Každý měsíc se soutěžilo o cca 21 000 výher, později o cca 31000 výher. Minimální výhra byla ve výši 100 Kč, nejvyšší výhrou byl 1 milion korun, druhou nejvyšší byl osobní automobil v ceně 400 000 Kč.


Co je to Účtenková loterie? Význam slova, termín, Definice výrazu Účtenková loterie. Co znamená odborný pojem Účtenková loterie z kategorie Politika?

Chyby vyhrazeny. Text byl sepsán pro server Superia.cz

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku co je to Účtenková loterie? s vašimi kamarády na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Heslo Účtenková loterie je v sekci politika

Klíčová slova: informace, heslo, význam pojmu, definice pojmu, termín, odborné názvosloví, co znamená, slovo, slovník, popis, definice, přesný výraz, co to je, význam slova, formulace, terminologie, synonymum, lexikon


Pojem Účtenková loterie je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co píše online projekt Wikipedia o pojmu Účtenková loterie?

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Aby byli zákazníci motivováni si brát z obchodů i restaurací účtenky, byla zavedena takzvaná účtenková loterie Účtenkovka. V té zákazníci registrovali účtenky tak, že opisovali na oficiální web, který byl pod správou Ministerstva financí, údaje, které musely být podle zákona na každé účtence, tedy kódy BKP nebo FIK, DIČ obchodníka, celkovou částku tržby a datum a čas vydání účtenky. Každá účtenka tak mohla sloužit jako tiket do loterie, takže je zákazníci po obchodnících vyžadovali v případě, kdy jim účtenka nebyla vydána ihned. V Účtenkovce se každý měsíc rozdávalo 21 025 výher v hotovosti nebo ve věcných cenách a minimální doba trvání loterie byla jeden rok, po kterém se rozhodlo, zda bude hra pokračovat i nadále. Od prosince 2019 se počet měsíčních výher zvýšil na 30 215.
Loterie byla ukončena 15. dubna 2020. V období pandemie covidu-19 ministerstvo financí kvůli souvisejícím změnám v prioritách státního rozpočtu rozhodlo o jejím zrušení. Za celou dobu trvání loterie od října 2017 do dubna 2020 proběhlo 30 slosování, do kterých se zapojilo asi 1,1 milionu lidí. Ti zaregistrovali přes 467 milionů účtenek, ze kterých bylo asi 408 milionů zařazeno do slosování. Každý měsíc se slosování účastnilo v průměru asi 366 000 hráčů s 15,5 milionu zaregistrovaných účtenek. Celkové náklady činily 207,6 milionu korun a na výhry bylo rozděleno 162 milionů korun. Na provoz, reklamní kampaň a jiné náklady vydalo ministerstvo 45 milionů korun.

Internetové odkazy na vyhledávače

Hledat termín Účtenková loterie ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Hledat frázi Účtenková loterie ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat výraz Účtenková loterie ve Wikislovníku

Zkusit najít termín Účtenková loterie ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít slovo Účtenková loterie ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Zkusit najít frázi Účtenková loterie ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Účtenková loterie například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve videích na Youtube, v evropském vyhledávači Qwant nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Doporučujeme tyto odborné pojmy, výrazy a termíny

Nyní už nejspíš víte jaký je přesný význam slova Účtenková loterie? resp. jaký je přesný význam slova Účtenková loterie? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Účtenková loterie, odpověď na dotaz co je to Účtenková loterie?. Víte např. kdo to je Pablo Picasso? Znáte a víte kdo je Fundraiser? Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. podle toho o jaký obor se jedná. Hledejte proto odborný pojem i jinde než v sekci politika. Některé pojmy obsahují i krátkou citaci z české Wikipedie včetně internetového odkazu na podrobný popis. S těmi lze dále pracovat při dodržení licence CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu projektu shromažďujícího popisy termínů, slovníková hesla, přesné vysvětlení slov, významy slov, známé i neznámé pojmy, definice odborných pojmů s názvem Co Je To?.

Víte, co znamená být metrosexuál nebo šovinista? Pokud ne, zkuste se podívat na tuto webovou stránku.