Co je to?
Definice výrazu Socialismus. Co znamená odborný pojem Socialismus z kategorie Politika?

Co je Socialismus?

Co znamená termín, slovo, definice pojmu Socialismus?

Socialismus je hnutí i idea, jejichž cílem je změna kapitalistického řádu se soukromým vlastnictvím na společenským systém se společným vlastnictvím. Základem je dosáhnout spravedlnosti, rovnosti a solidarity reformami sociálního systéme, popřípadě radikálněji revolucí. Jde o celkové změny majetkového stavu, práva, hospodářství, systému vzdělání a celkového řízení státu.
Socialismus je reakcí na rozvoj průmyslu, charakteristickými znaky jsou společné vlastnictví, plánované hospodářství, kolektivismus a politická ideologie.


Co je to Socialismus? Význam slova, termín, Definice výrazu Socialismus. Co znamená odborný pojem Socialismus z kategorie Politika?

Navzdory veškeré pečlivosti neručíme za úplnost a správnost zveřejněného obsahu. Text napsán pro Superia.cz

Tento text samozřejmě můžete sdílet s kolegy, přáteli a partnery na různých sociálních sítích – Facebooku, Pinterestu, Redditu nebo Twitteru.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Pojem Socialismus je v sekci politika

Klíčová slova: vysvětlení, co znamená, lexikon, wiki, názvosloví, Socialismus, význam, význam slova, definice, přesný význam, pojem, popis, slovník, politika, přesný výraz, synonymum, politika, heslo


Pojem Socialismus je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Ve Wikipedii se o termínu Socialismus píše následující

Následující definice pojmu pochází ze stránek Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Socialismus (z latinského socialis, „družný, společenský“) je myšlenka a hnutí, které se snaží liberálně kapitalistický soukromovlastnický hospodářský a společenský řád nahradit systémem založeným na společném vlastnictví. Cílem socialismu je dosažení ideálů rovnosti, spravedlnosti a mezilidské solidarity cestou sociální reformy (tzv. reformní socialismus) nebo revolucí (tzv. revoluční socialismus). Socialismus si obecně klade tyto cíle: změna majetkových a právních vztahů ve společnosti, změna struktury hospodářství, boj proti privilegiím ve vzdělání a změna státního zřízení.
Socialismus je ucelený myšlenkový systém, který vznikl jako reakce na industrializaci. Samotný termín podléhá době a místu užití, kdy může znamenat velmi odlišné postupy. Oxfordský slovník světové politiky ho dělí na sociálně-demokratický, marxistický a utopický (komunistický).

Více informací o slovu Socialismus doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Vyhledat termín Socialismus na Google obrázcích

Vyhledat termín Socialismus na Google.cz

Hledat videa s názvem Socialismus na Youtube

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Socialismus ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít heslo Socialismus ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít výraz Socialismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Socialismus například v metavyhledávači Info.com, v projektu slovnik.cz, ve ruském vyhledávači Yandex, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodné pojmy, výrazy, slova a odborné termíny

Právě nyní již víte co je to Socialismus? resp. co přesně znamená slovo Socialismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Socialismus, odpověď na dotaz co je to Socialismus?. Víte např. kdo to je Michele Morrone? Znáte a víte kdo je Ladislav Hejdánek? Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto též hledat synonymum ke slovu Socialismus v jiné sekci než politika. Některé texty obsahují odkaz a krátkou citaci z české Wikipedie. Takový text je šířen pod licencí CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme za návštěvu online internetového slovníku zaměřeného především na definice odborných pojmů, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, zajímavosti, významy slov s názvem Co Je To?.

Víte co znamená zkratka AYOR, JFGI nebo WIYF? Tyto a další zkratky naleznete na našem spřáteleném webu.