Co je to?
Odborný termín, výraz, slovo Republika. Co znamená pojem Republika z kategorie Politika?

Co je Republika?

Pojem, termín, heslo, vysvětlení výrazu Republika

Republika je pojmenování pro formu státu. Jméno získala republika z latiny, kde spojení slov res publica znamená věc veřejná. Jedná se takovou formu státního uspořádání, ve kterém vládne hlava státu a parlament. Všichni jsou voleni pouze na určitou dobu.
Počet republik z historického hlediska narůstá a vysoce převyšuje jiné formy státu. Existuje více druhů republik, jako jsou prezidentská republika, parlamentní republika, socialistická republika a další.


Co je to Republika? Význam slova, termín, Odborný termín, výraz, slovo Republika. Co znamená pojem Republika z kategorie Politika?

Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. I přesto je možné, že jsme některou chybu přehlédli. Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Uvedený text můžete pochopitelně sdílet s dalšími osobami na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Heslo Republika se nachází v kategorii politika

Klíčová slova: význam, slovník, politika, definice pojmu, co znamená, význam pojmu, co je to Republika?, odborný výraz, přesný význam, formulace, definice, synonymum, pojem, informace, vysvětlení, wiki, slovo, heslo


Pojem Republika je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co označuje termín Republika? Odborný výraz, termín, definice slova z projektu Wikipedia

Následující definice termínu byla převzata z internetového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Republika (z latinského res publica, věc veřejná) je forma vlády ve které je země považována za veřejnou záležitost, nikoliv vlastnictví vládce. Primární instituce v republice jsou získány skrze demokracii, oligarchii či aristokracii. Republika je opakem monarchie, jelikož panovník není hlavou státu. Hlava státu (obvykle prezident) je v republice volen přímo či nepřímo. Pojem republika v moderním významu odkazuje na starověkou Římskou republiku trvající od svržení krále v roce 509 před naším letopočtem až do ustavení Římského císařství v roce 27. V dnešní době pojem republika znamená formu vlády, jejímž zdrojem moci je lid, než dědičnost či božské právo.

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Najít heslo Republika ve Wikizdrojích

Chraňte své soukromí a hledejte slovo Republika ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít slovo Republika na Google obrázcích

Zkusit najít slovo Republika na Google.cz

Zkusit najít pojem Republika ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít heslo Republika ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Republika například v evropském vyhledávači Qwant, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve Wikislovníku, v metavyhledávači Info.com nebo v Lingea slovnících.

Doporučené odborné pojmy, termíny, výrazy a hesla

Z předchozího textu jste se dozvěděli jaký je přesný význam slova Republika? resp. co znamená výraz Republika? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Republika, odpověď na dotaz co je to Republika?. Víte např. kdo to je Miroslav Hanuš? Znáte a víte kdo je Konfident? Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. v různých oborech lidské činnosti. Zkuste proto hledat termín Republika hledat i v jiných kategoriích (než politika). Některé pojmy obsahují doplňující definici z Wikipedie včetně url na konkrétní stránku. Jedná se o texty spadající pod licenci CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Děkujeme našim čtenářům za návštěvu online encyklopedického projektu shromažďujícího popisy termínů, známé i neznámé pojmy, slovníková hesla, zajímavosti, definice odborných pojmů, přesné vysvětlení slov s názvem Co Je To?.

Nezapomeňte navštívit partnerskou stránku s tapetami na plochu PC. Na výběr máte z stovky kvalitních fotografií ve vysokých rozlišeních.