Co je to?
Definice odborného termínu, slova Liberalismus. Co znamená pojem Liberalismus z kategorie Politika?

Co je Liberalismus?

Co znamená termín Liberalismus? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Liberalismus je označení filozofie nebo politického směru, považujícího svobodu za nejvyšší politickou hodnotu. Vychází z principů osvícenství, a i když vznikl v 17. století v Anglii, v jiných oblastech se od anglického liberalismu značně odklonil.
Základem liberalismu je tedy svoboda jak v osobní, tak v náboženské, politické i ekonomické rovině. Společnost se má osvobodit od ideologií, občané mají mít co největší svobodu, která je současně základním kamenem společnosti a musí být státem chráněna. Státní moc se uplatňuje pouze tehdy, pokud je omezována osobní svoboda.


Co je to Liberalismus? Význam slova, termín, Definice odborného termínu, slova Liberalismus. Co znamená pojem Liberalismus z kategorie Politika?

Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost, správnost a přesnost údajů zveřejněných na stránkách. Text vytvořen pro Superia.cz

Budeme rádi, pokud budete definici slova Liberalismus sdílet s kolegy na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Výraz Liberalismus patří do sekce politika

Klíčová slova: heslo, informace, terminus technicus, pojem, co to je, popis, slovník, wiki, význam slova, terminologie, politika, odborný výraz, politika, význam pojmu, synonymum, formulace, lexikon, přesný význam


Pojem Liberalismus je v kategorii politika, ilustrační obrázek

Co se můžete dočíst ve Wikipedii o termínu Liberalismus?

Dále uvedený text byl převzat ze svobodné otevřené online encyklopedie Wikipedia. Více zde. Dostupné pod licencí CC-BY-SA.

Liberalismus (latinsky liber svobodný, liberalis svobody se týkající, svobodomyslný) je politický směr nebo také filosofický pohled, který stojí na tom, že svoboda je prioritní politická hodnota. Tato ideologie původně vznikla v 17. století v Anglii a má kořeny v evropském osvícenství. V různých oblastech světa se však liberalismus dále vyvíjel odlišně, a proto může mít slovo „liberalismus“ celou řadu významů v závislosti na kontextu a regionu, které se mohou i částečně ideologicky rozporovat. Lze nalézt levicové i pravicové formy liberalismu, přičemž je důležité odlišovat sociální liberalismus a ekonomický liberalismus.

Hledejte v dalších online informačních zdrojích

Zkusit najít slovo Liberalismus ve slovníku cizích slov od Seznam.cz

Zkusit najít slovo Liberalismus ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat pojem Liberalismus ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Liberalismus ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít výraz Liberalismus ve Wikizdrojích

Hledat slovo Liberalismus ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Liberalismus například v evropském vyhledávači Qwant, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve videích na Youtube nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Vybrané termíny, slova, pojmy

Teďka již bezesporu víte jaká je definice termínu Liberalismus? resp. jaký je význam pojmu Liberalismus? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Liberalismus, odpověď na dotaz co je to Liberalismus?. Víte např. kdo to je Fuchtle? Znáte a víte kdo je Ivan Král? Bohužel, nestíháme pravidelně aktualizovat všechny texty. v závislosti na oboru a kontextu. Radíme proto zkusit hledat pojem Liberalismus v dalších sekcích tohoto webu, v jiné kategorii než je politika. U některých textů citujeme českou Wikipedii. Spolu s krátkou citací (textem) vždy uvádíme u url adresu projektu. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA. Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Vážení čtenáři, musíme vám poděkovat za návštěvu internetového encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na zajímavosti, významy slov, přesné vysvětlení slov, slovníková hesla, popisy termínů, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

V diskuzích jste se možná setkali s různými zkratkami. Mezi nejrozšířenější zkratky patří BTW a IMHO. Víte co znamenají? Pokud ne, dozvíte se to zde.